Vernieuwde aanmeldprocedures netwerken internering
Hof van beroep Brussel Nederlandstalig (= Vlaams Brabant + Brussel Nederlandstalig)
Op 15/10 vond de kick-off plaats voor de gedeelde aanmeldprocedure die in die regio van toepassing zal zijn vanaf 4 november 2024. Dit project is een pilootproject en zal dus geëvalueerd worden in termen van efficiëntie en haalbaarheid.
De opname van deze kick-off zal binnenkort te raadplegen zijn. Alle informatie is alvast te vinden in dit artikel en op deze website.
Hof van beroep Antwerpen (= Antwerpen + Limburg)
Binnen het hof van beroep Antwerpen behoudt men het reeds gekende uniform aanmeldformulier, dat sinds vorig jaar in voege is. Dit formulier werd ondertussen aangepast op basis van de feedback tijdens de evaluatierondes. De bijgewerkte versie is te downloaden via deze website (met versiedatum oktober 2024). Zorg er zeker voor dat je enkel de nieuwe versie gebruikt daar de lijst met verwijspartners ook gewijzigd is. Nieuw is dat het formulier vanaf nu namelijk ook gebruikt dient te worden voor aanmeldingen bij de Mobiele Equipe Internering Antwerpen en Limburg.
Aanmeldingen bij zorgpartners met een specifiek project voor personen met een interneringsstatuut verlopen dus nog steeds rechtstreeks bij deze partners. De zorgpartners gebruiken hiertoe eenzelfde aanmeldingsformulier. Dit is hetzelfde aanmeldingsformulier als het digitale aanmeldingsformulier voor het hof van beroep Brussel NL, maar betreft een word-versie die via e-mail aan de betrokken partner dient bezorgd te worden. Dit aanmeldformulier kan u hier downloaden. Een lijst van de deelnemende zorgpartners uit het netwerk vindt u hier, alsook in het aanmeldingsformulier zelf. De contactgegevens van deze partners vindt u terug onder 'zorgaanbod'.
Aan elke partner (zowel de verwijzende als de vervolgpartner) wordt gevraagd om het gebruik van dit uniforme aanmeldformulier zo veel als mogelijk als de standaardprocedure te implementeren. Enkel door het goed gebruik ervan, kan het uniform aanmeldformulier als de standaard ingeburgerd geraken (en is het dus een win-win voor élke partner!).
Hof van beroep Gent (= Oost-Vlaanderen + West-Vlaanderen)
Aanmeldingen bij zorgpartners met een specifiek project voor personen met een interneringsstatuut verlopen nog steeds rechtstreeks bij deze partners volgens de bij hen geldende aanmeldingsprocedures. Meer informatie over deze aanmeldprocedures vindt u onder 'zorgaanbod'. Er wordt onderzocht in welke mate het uniform aanmeldingsformulier in de toekomst ook door deze partners gebruikt kan worden.
Men hoopt in de toekomst tot één gedragen procedure te komen die van toepassing is in de drie hoven van beroep. Weliswaar vraagt dit enige tijd om bepaalde procedures te testen, waar momenteel hard op ingezet wordt. Daarom wordt jullie motivatie en engagement enorm gewaardeerd om de kleine tussenstappen ook goed mee op te volgen.
Heb je vragen of zoek je meer informatie?
Netwerkcoördinatoren internering FOD Volksgezondheid:
Hof van beroep Antwerpen
Isabelle Eens
isabelle.eens@
0492 11 69 95
Hof van beroep Brussel Nederlandstalig
Mieke Goyens
mieke.goyens@
0476 88 15 56
Hof van beroep Gent
Joris Dheedene
joris.dheedene@janbaptist.
0485 40 88 02
Lees verder:
12 februari 2024 - Algemeen
PET wordt Crosslink
PET breidt uit en wordt Crosslink. Voortaan 1 telefoonnummer voor de hele regio: 050 14 08 84 Crosslink is er voor wie vragen heeft over Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). We richten ons in het bijzonder op de ruime zorg- en welzijnssector. Crosslink is een initiatief van: WINGG Netwerk NOWE
Meer informatie13 september 2024 - Algemeen
Doe- en praatsessies KOPP/KOAP
Dit najaar wordt voor het eerst aan de slag gegaan met een groepsaanbod voor de KOPP/KOAP-doelgroep in Oostende. KOPP staat voor ‘Kinderen van Ouders met Psychische Problemen’ en KOAP betekent ‘Kinderen van Ouders met een Afhankelijkheids-Probleem’. Twee professionals begeleiden de kinderen op een speelse manier doorheen 7 groepssessies: de 'Doe- en praatsessies'. De eerste sessie wordt gegeven voor kind en ouder(s), de volgende 5 sessies zijn louter voor de kinderen en er wordt afgesloten met een terugkommoment onder de vorm van een 'oudercontact'. De doe- en praatsessies worden gratis aangeboden. Er wordt gefocust op 2 leeftijdscategorieën, namelijk de 8 tot 12-jarigen en de 13 tot 18-jarigen. Binnen elke leeftijdscategorie kunnen 6 tot 8 deelnemers én hun ouders aansluiten. Toeleiding naar de doe- en praatsessies Welk jij met (kinderen van) ouders met psychische problemen of met (kinderen van) ouders met afhankelijkheidsproblemen? Ken jij binnen jouw organisatie ouders én kinderen die hiervoor zullen open staan? Twijfel niet om kinderen en hun ouders toe te leiden naar de doe- en praatsessies of help mee om dit uniek groepsaanbod in Oostende te verspreiden!
Meer informatie12 juli 2024 - Nieuws uit het netwerk
Aanbod Herstelacademie najaar 2024
HertelAcademie Noord-West-Vlaanderen werkte een aanbod uit van kortlopende cursussen rond veerkracht en psychisch herstel. De HerstelAcademie richt zich in de eerste plaats tot iedereen die wil werken aan zijn psychisch herstel. daarnaast staat het open voor elke geïnteresseerde burger die hieraan wil bijdragen: naasten, vrienden, familieleden en (toekomstige) hulpverleners. Bekijk het aanbod hier.
Meer informatie