
Nieuwe initiatieven rond seksueel en relationeel welzijn in een forensische context
Hieronder zijn twee initiatieven in het kader van de bevordering van seksueel en relationeel welzijn binnen de forensische ggz terug te vinden. Een thema dat de laatste jaren meer en meer aandacht krijgt en waar we als organisaties/voorzieningen steeds meer op aan het inzetten zijn. Beide initiatieven zijn er ter ondersteuning zowel op beleidsmatig vlak, als de vertaling hiervan naar de praktijk.
1. Extern (vormings)aanbod rond seksualiteit en seksueel/relationeel welzijn specifiek in de forensische GGZ
- Gipman & Schouten is een expertisebureau 'forensische seksuologie' uit Nederland - maar zetten, in samenwerking met enkele Vlaamse collega's, in het voorjaar van 2025 ook de stap naar het Nederlandstalig werkingsgebied in België. Hun aanbod is steeds op maat aan te vragen en samen te stellen, waar jullie organisatie nood aan heeft. Zij spitsen zich toe op o.a.:
- Lezingen
- Basis van de seksuologie: een belichting van de fundamenten van de seksuologie om beter begrip te krijgen van de voorwaarden en werking van seksuele opwinding en - motivatie.
- Integratie van forensisch en seksuologisch werken: hoe verhouden deze twee zich ten aanzien van elkaar, met specifieke aandacht op de dynamische risicofactoren.
- Praten over seks: een praktische lezing vol handvatten om seksueel/relationeel welzijn in gesprek te brengen (in team én met cliënt), de dialoog vergemakkelijken en stil te staan bij moeilijkheden/drempels hiervan (als hulpverlener).
- Intervisie
- Workshops: stepped care, praten over seks, consent en communicatie, ...
- Gastlessen
- Lezingen
- Meer info via https://gipmanschouten.nl/
- Contactgegevens voor Vlaanderen: forseks_BE@outlook.com
2. Werkgroep Forensische Seksuologie vanuit de beroepsvereniging 'Vlaamse Vereniging voor Seksuologie' (VVS)
- Forensische seksuologie verwijst naar de multi- en transdisciplinaire praktijk die wetenschappelijke, technische en/of gespecialiseerde seksuologische kennis toepast op het integreren van aandacht voor seksueel en relationeel welzijn in het forensiche werkveld.
- Dit willen zij doen door:
- een gecentraliseerd informatiepunt uit te werken voor professionals;
- verbinding te maken tussen:
- professionals actief in het forensische werkveld
- een bredere doelgroep met interesse in forensische seksuologie (o.a. in het kader van onderzoek);
- het stimuleren van een transdisciplinaire aanpak
- Primair ter onderteuning van de professional (praktijk en beleid, organisatiebreed), met het oog op het bevorderen van het (seksueel en relationeel) welzijn van de cliënt en diens netwerk. Dit gebaseerd op (inter)nationale literatuur, onderzoek en (good practice) praktijken.
- De werkgroep is multidisciplinair samengesteld: naast seksuologen zijn er ook psychiaters, psychologen, criminologen en vormingsmedewerkers vanuit het brede forensische werkveld betrokken met een expertise op dit thema.
- (Specifieke) vragen, meer informatie of interesse om deel te nemen aan een intervisiemoment? contact via forensischeseksuologie@seksuologen-vlaanderen.be
- De werkgroep staat open voor nieuwe initiatieven of input!
Lees verder:
14 maart 2025 - Interessante vormingen
Opleiding Geestelijke gezondheid bij personen met een verstandelijke beperking en/of autisme
Deze opleiding is gericht op hulpverleners met een basisopleiding die werkzaam zijn in de zorg voor personen met een verstandelijke beperking en/of autisme. Het gaat om een gespecialiseerde vorming waarin je je verder bekwaamt in de diagnostiek van en interventies gericht op gedrags- en psychische problemen bij mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme. Stel je kandidaat voor 15 mei 2025.
Meer informatie4 april 2025 - Nieuws uit het netwerk
Partner in de kijker: CGG Suïcidepreventiewerking
Werk jij binnen de zorg? Dan is de kans groot dat je vroeg of laat in contact komt met het thema suïcide(preventie). Misschien vang je signalen op en is jouw taak om door te verwijzen naar de juiste zorg. Ofwel is het jouw taak om die zorg te bieden, vanuit een ambulant, mobiel of residentieel kader. Mogelijks word je ook geconfronteerd met een overlijden door suïcide en dien je de nodige zorg voor de nabestaanden (zowel familie, medepatiënten, collega-hulpverleners…) mee te organiseren. Je komt dagdagelijks in contact met cliënten of neemt een beleidsmatige functie op… Er zijn verschillende taken en rollen binnen suïcidepreventie, en iedere schakel is belangrijk. Ondanks de verscheidenheid in taken en rollen is wat ons vaak bindt het gegeven dat het thema suïcidaliteit vaak vragen kan oproepen en ons binnen de zorg uitnodigt om weloverwogen te handelen. Binnen dit kader kan de CGG Suïcidepreventiewerking iets voor jou betekenen! Zo is ons vormingsaanbod er niet enkel op gericht om kennis rond suïcidepreventie te verhogen, maar ook om hulpverleners vaardiger te maken in de omgang met suïcidale cliënten. We gaan aan de slag met vragen zoals: hoe maak je suïcidaliteit bespreekbaar? Hoe schat je het suïciderisico in? Hoe maak je een safety plan op? Vormingen worden zowel in open aanbod als op maat van een dienst of organisatie georganiseerd. Deskundigheidsbevordering via vorming is belangrijk maar bereikt het meeste effect als een organisatie ook werk maakt van een suïcidepreventiebeleid. Concrete afspraken en heldere communicatielijnen rond wat te doen als er signalen gedetecteerd worden, er een crisissituatie is, na een poging of na een suïcide, bieden medewerkers een houvast in het dagelijkse werk. Vanuit de CGG suïcidepreventiewerking kunnen we ondersteuning bieden bij de uitwerking van een beleid. Daarnaast kunnen we ook worden aangesproken voor een consult en advies rond suïcidepreventie, zowel op casus- als beleidsmatig niveau. En, last but not least, hebben wij ook een opdracht om samen met netwerk NOWE werk te maken van zorgcontinuïteit bij suïcidale cliënten. Met een enthousiaste werkgroep (divers samengesteld met medewerkers vanuit politie, CAW, CGG, mobiele teams, AZ, PZ, ELP, ervaringswerk) zoomen we in op de onderlinge samenwerking met het oog op het creëren van een afgestemde, continue zorg voor suïcidale personen binnen ons netwerk. De CGG Suïcidepreventiewerking maakt deel uit van het platform 1813. Er is dan ook een nauwe samenwerking met het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) en het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ). Zie www.zelfmoord1813.be voor meer info rond suïcidepreventie (zowel vanuit het perspectief van cliënten, naasten, hulpverleners en nabestaanden). Graag een kijkje op ons open vormingsaanbod? Kijk hier! Vormings-, beleids- of andere vragen rond suïcidepreventie? Neem contact op met ons team via suïcidepreventie@cgglargo.be of 051/25.99.30. Tot binnenkort?
Meer informatie13 september 2024 - Algemeen
Doe- en praatsessies KOPP/KOAP
Dit najaar wordt voor het eerst aan de slag gegaan met een groepsaanbod voor de KOPP/KOAP-doelgroep in Oostende. KOPP staat voor ‘Kinderen van Ouders met Psychische Problemen’ en KOAP betekent ‘Kinderen van Ouders met een Afhankelijkheids-Probleem’. Twee professionals begeleiden de kinderen op een speelse manier doorheen 7 groepssessies: de 'Doe- en praatsessies'. De eerste sessie wordt gegeven voor kind en ouder(s), de volgende 5 sessies zijn louter voor de kinderen en er wordt afgesloten met een terugkommoment onder de vorm van een 'oudercontact'. De doe- en praatsessies worden gratis aangeboden. Er wordt gefocust op 2 leeftijdscategorieën, namelijk de 8 tot 12-jarigen en de 13 tot 18-jarigen. Binnen elke leeftijdscategorie kunnen 6 tot 8 deelnemers én hun ouders aansluiten. Toeleiding naar de doe- en praatsessies Welk jij met (kinderen van) ouders met psychische problemen of met (kinderen van) ouders met afhankelijkheidsproblemen? Ken jij binnen jouw organisatie ouders én kinderen die hiervoor zullen open staan? Twijfel niet om kinderen en hun ouders toe te leiden naar de doe- en praatsessies of help mee om dit uniek groepsaanbod in Oostende te verspreiden!
Meer informatie