Laatste nieuws
13 juni 2025 - Nieuws uit het netwerk
Wat moet je weten over gokken?
Brochure in toegankelijke taal met veel visuele ondersteuning Cliënten of hun omgeving kunnen vragen hebben over gokken. Maar ook als begeleider kan je bezorgd zijn over het gokgedrag van je cliënt, bijvoorbeeld omdat je de impact ervan ziet op verschillende levensdomeinen. De brochure ‘Wat je moet weten over gokken’ legt op een duidelijke manier uit wat gokken is, wat mogelijke risico’s zijn en wat signalen zijn van problematisch gokken. Deze brochure is volledig op maat gemaakt voor personen die op een eenvoudige manier informatie willen over gokken (mensen met een beperking, anders lerenden, anderstaligen, …). Het kan een hulpmiddel zijn om het gesprek aan te gaan over gokken. Meer info over deze brochure (en de andere brochures in de reeks) en hoe je deze kan gebruiken vind je in dit artikel. Zoek je nog inspiratie om met je cliënten in gesprek gaan over gokken? Duik dan in deze leidraad en inspiratiebox met meer dan 20 kant-en-klare gespreksmethodieken.
Meer informatie6 juni 2025 - Interessante vormingen
Nieuwe opleidingsreeks Herstelondersteunende Geestelijke Gezondheidszorg 2025 - 2026
Wie wil ik zijn als hulpverlener, als steun, als mens, als hoopverlener voor anderen? In de wereld van de geestelijke gezondheidszorg is 'herstelondersteunend werken' een onmisbare benadering geworden. Maar soms lijken de termen 'herstel' en 'herstelondersteunende zorg' te pas en te onpas gebruikt te worden, waardoor hun echte betekenis soms verloren gaat. Er blijft nood aan een gerichte opleiding om hulpverleners vanuit verschillende disciplines en achtergronden verder te laten herbronnen in het hersteldenken én het bijhorende concrete praktijkwerk, vanuit herstelondersteunende principes en duidelijke kaders. Op die manier kunnen hulpverleners niet enkel begrijpen en verder verdiepen rond wat herstel betekent, maar ook hoe ze daadwerkelijk kunnen bijdragen aan het herstelproces van mensen. Hieronder de brochure van de opleidingsreeks 'Herstelondersteunende Geestelijke Gezondheidszorg', van september 2025 tot juni 2026, op initiatief van Stijn Vanheule en georganiseerd vanuit Dunant Academie van UGent, in samenwerking met KULeuven, Univiersiteit Maastricht en PsychoseNet België. Een bundeling van 13 masterclasses rond herstelondersteunende GGZ - met een gedreven blik op de verdere praktijkontwikkelingen. Wil je een dieper inzicht krijgen in herstelondersteunend werken binnen de GGZ? Heb je zin om op academisch niveau én praktijkgericht te discussiëren en bij te leren - ook van elkaar? Hulpverleners en ervaringswerkers vanuit verschillende disciplines, achtergrond of ervaringskennis krijgen de kans om in co-creatie, vanuit de verschillende lesinhouden verder uit te wisselen en de eigen praktijk te versterken.
Meer informatie23 mei 2025 - Nieuws uit het netwerk
Week van de Infant Mental Health 10 - 13 juni 2025
Soms zit het grootste wonder... in het kleinste moment. "De magie van het alledaagse" Een blik. Een glimlach. Een spel dat open bloeit. Een arm die troost. Tijdens de week van 10 tot 13 juni wordt je uitgenodigd om stil te staan bij de kracht van het alledaagse. Want in de dagelijkse handelingen - een luier verschonen, een kind helpen spelen samen lachen aan het bed - ligt de basis voor iets groots: veiligheid, vertrouwen, verbinding en groei. Met inspirerende verhalen, treffende getuigenissen en doordachte inzichten wordt ingezoomd op die kleine glinsters die het verschil maken. Voor kinderen. Voor ouders. Voor zorgverleners. Laat je raken. Laat je verwonderen. En ontdek hoe bijzonder gewoon kan zijn. i.s.m. Kind en Gezin - Opgroeien, WAIMH Vlaanderen, Perinet - Psyche, Ligant, PANGG 0-18, RADAR, WINGG, YUNECO
Meer informatie9 mei 2025 - Nieuws uit het netwerk
Bouw mee aan een sterkere preventie van middelengebruik in Vlaanderen
Wil je een impact maken met preventie-initiatieven rond middelengebruik? Of ken je iemand die zijn of haar expertise op dit vlak wil versterken? Dan is de start van de nieuwe EUPC-opleiding (European Prevention Curriculum) op het VAD (Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen) in Brussel in september een mooie kans! Binnen Europa is EUPC de referentie voor de training van professionals in de preventie van middelengebruik. De opleiding biedt je de essentiële inzichten en praktische tools om resultaat te boeken met preventieprojecten. Tijdens de opleiding wordt dieper ingegaan op: De achtergronden van middelengebruik: etiologie, epidemiologie en socialisatie. Evidence-based preventie en de internationale standaarden. Succesvolle Europese preventieprogramma’s en hun aanpak. Concrete tools voor de implementatie en evaluatie van effectieve interventies. Europese strategieën voor preventie in diverse contexten: school, gezin en werk. De principes van omgevingsgerichte, mediagebaseerde en gemeenschapsgerichte preventie. De basisprincipes van pleitbezorging om effectieve preventie op de agenda te krijgen. Ben je zelf geïnteresseerd of ken je iemand voor wie deze opleiding een waardevolle investering zou zijn?
Meer informatie9 mei 2025 - Nieuws uit het netwerk
Doe-praatgroepen KOPP
KOPP Noord-Westvlaanderen organiseert 2 doe-praatgroepen KOPP in Brugge. Een preventief groepsaanbod voor kinderen (8 tot 12 jaar) van ouders met psychische of afhankelijkheidsproblemen Een preventief groepsaanbod voor kinderen (13 tot 16 jaar) van ouders met psychische of afhankelijkheidsproblemen Deze groepen bestaan uit telkens vijf bijeenkomsten van ieder twee uur en één terugkombijeenkomst na twee tot drie maanden. Er zijn twee ouderbijeenkomsten: één bij de start en één aan het einde van de sessies. De bijeenkomsten gaan wekelijks door en zijn zodanig opgebouwd dat er een afwisseling is tussen inspannende en ontspannende werkvormen. De groep bestaat uit 7 à 8 kinderen. Verwijzers sturen aanmeldingen door via onderstaand formulier. De verwijzers zorgen zelf voor een adequate voorbereiding, selectie van de kinderen en hun gezin en toestemming van de ouders.
Meer informatie9 mei 2025 - Interessante vormingen
Toekomstgerichte Training - Groepstraining voor suïcidale personen
Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) zal in 2025 een tweedaagse opleiding Toekomstgerichte Training organiseren voor hulpverleners om evidence-based groepstraining te kunnen geven aan personen (18+) met suïcidegedachten. Deze opleiding zal doorgaan in het Universitair Ziekenhuis te Gent (UZ Gent) op dinsdag 18 en donderdag 27 november 2025. Wat biedt deze opleiding? Werken in groepsverband is voor suïcidale personen belangrijk om schaamte en stigma te doorbreken en (h)erkenning te vinden. De Toekomstgerichte Training, bestaande uit 8 groepssessies, helpt suïcidale personen om in mogelijkheden te denken en een beeld te vormen van wat wél zou kunnen in de toekomst door het opstellen van kleine persoonlijke doelen. De training bevat technieken uit de cognitieve gedragstherapie, probleemoplossende therapie en positieve psychologie en er wordt geoefend met verschillende ontspannings- en aandachtsoefeningen. Het Safety Plan wordt als rode draad doorheen de sessies op maat ingevuld. Wie kan deelnemen? Om deel te kunnen nemen aan de opleiding gelden volgende criteria: Min. 3 jaar klinische ervaring, bij voorkeur ervaring met suïcidale personen en/of een psychotherapie-opleiding; Min 1 jaar ervaring met het geven van groepstherapie of het begeleiden van groepen. Ervaring is belangrijker dan vooropleiding. Twijfel je of je in aanmerking komt, contacteer ons gerust! Praktisch De opleiding bestaat uit twee vormingsdagen en wordt gegeven door twee trainers aan een kleine groep om voldoende interactie en leermogelijkheden te scheppen. Locatie: UZ Gent - Corneel Heymanslaan 10, 9000 Gent Data: Dinsdag 18 en donderdag 27 november 2025 van 9u30 tot 16u30 Kostprijs: €375 (inclusief broodjeslunch, trainershandleiding, werkboek, twee intervisiemomenten) Na het volgen van de opleiding kan je als gecertificeerd trainer deze groepstraining in jouw organisatie of praktijk aanbieden. Interesse of wens je graag bijkomende info? Ga naar Zelfmoord1813.be/groepstraining Of mail je vraag naar lies.pittoors@ugent.be
Meer informatie25 april 2025 - Nieuws uit het netwerk
Peeristaf-onderzoek: de rol van ervaringsdeskundigen in verslavingszorg
Het PEERISTAF-onderzoek (Peer counselor International STatus And Functions) onderzoekt de rol, opleiding en positie van ervaringsdeskundigen in de verslavingszorg, zowel binnen Europa als op nationaal niveau. Ervaringsdeskundigen – ook wel verslavingspeers of peer support specialisten genoemd – zijn mensen met eigen ervaring in herstel die anderen ondersteunen in hun traject, vaak naast een professionele behandeling. Hoewel hun inzet wereldwijd groeit, verschillen certificering, opleiding en inzet sterk per land en instelling. PEERISTAF brengt deze verschillen in kaart en wil zo bijdragen aan een beter begrip en een sterkere positie van deze waardevolle begeleiders in de zorg. Wie kan deelnemen? Iedere getrainde ervaringsdeskundige in de verslavingszorg – betaald of vrijwillig – die samenwerkt met zorgprofessionals in klinische of gemeenschapscontexten.
Meer informatie25 april 2025 - Nieuws uit het netwerk
vzw Bagage
vzw Bagage wil 1001 volwassenen met een psychische kwetsbaarheid verenigen. Daarbij zet ze in op lotgenotencontact, verbindende groepsbijeenkomsten en begeleide groepsvakanties. Sinds december 2024 organiseerde de vzw al 3 reizen. De komende maanden staan nog heel wat reizen gepland. Meer informatie over de reizen vind je op de website van vzw Bagage terug.
Meer informatie25 april 2025 - Nieuws uit het netwerk
Start nieuwe reeks ambulant behandelprogramma alcohol
Op 9 mei start een nieuwe reeks van het ambulant behandelprogramma alcohol (ABA). Dit programma richt zich op volwassenen die kampen met overmatig alcoholgebruik en daarmee willen stoppen. Er is geen opname en je hoeft je werk niet te onderbreken, want het gaat om een ambulant programma. Dat betekent dat je het traject volgt van bij je thuis uit. Er wordt begeleiding op maat geboden, zonder oordeel, in een veilige en discrete omgeving. Meer informatie over het traject en de aanmelding vind je hieronder terug.
Meer informatie18 april 2025 - Nieuws uit het netwerk
Huis met vele Kamers - Jaarverslag 2024
Hieronder kan je het jaarverslag van Het Huis met vele kamers doornemen. Dit jaar gebeurde weer heel wat in de verschillende kamers. Met zowel medewerkers, vrijwilligers als bezoekers ontwikkelde men een visietekst die de kernwaarden duidelijk maakt en stelde men een actieplan op om voor elke kamer de doelen te bereiken. Dit jaar werd vooral stilgestaan bij de kamer 'Ontmoeting'. Benieuwd?
Meer informatie4 april 2025 - Nieuws uit het netwerk
Partner in de kijker: CGG Suïcidepreventiewerking
Werk jij binnen de zorg? Dan is de kans groot dat je vroeg of laat in contact komt met het thema suïcide(preventie). Misschien vang je signalen op en is jouw taak om door te verwijzen naar de juiste zorg. Ofwel is het jouw taak om die zorg te bieden, vanuit een ambulant, mobiel of residentieel kader. Mogelijks word je ook geconfronteerd met een overlijden door suïcide en dien je de nodige zorg voor de nabestaanden (zowel familie, medepatiënten, collega-hulpverleners…) mee te organiseren. Je komt dagdagelijks in contact met cliënten of neemt een beleidsmatige functie op… Er zijn verschillende taken en rollen binnen suïcidepreventie, en iedere schakel is belangrijk. Ondanks de verscheidenheid in taken en rollen is wat ons vaak bindt het gegeven dat het thema suïcidaliteit vaak vragen kan oproepen en ons binnen de zorg uitnodigt om weloverwogen te handelen. Binnen dit kader kan de CGG Suïcidepreventiewerking iets voor jou betekenen! Zo is ons vormingsaanbod er niet enkel op gericht om kennis rond suïcidepreventie te verhogen, maar ook om hulpverleners vaardiger te maken in de omgang met suïcidale cliënten. We gaan aan de slag met vragen zoals: hoe maak je suïcidaliteit bespreekbaar? Hoe schat je het suïciderisico in? Hoe maak je een safety plan op? Vormingen worden zowel in open aanbod als op maat van een dienst of organisatie georganiseerd. Deskundigheidsbevordering via vorming is belangrijk maar bereikt het meeste effect als een organisatie ook werk maakt van een suïcidepreventiebeleid. Concrete afspraken en heldere communicatielijnen rond wat te doen als er signalen gedetecteerd worden, er een crisissituatie is, na een poging of na een suïcide, bieden medewerkers een houvast in het dagelijkse werk. Vanuit de CGG suïcidepreventiewerking kunnen we ondersteuning bieden bij de uitwerking van een beleid. Daarnaast kunnen we ook worden aangesproken voor een consult en advies rond suïcidepreventie, zowel op casus- als beleidsmatig niveau. En, last but not least, hebben wij ook een opdracht om samen met netwerk NOWE werk te maken van zorgcontinuïteit bij suïcidale cliënten. Met een enthousiaste werkgroep (divers samengesteld met medewerkers vanuit politie, CAW, CGG, mobiele teams, AZ, PZ, ELP, ervaringswerk) zoomen we in op de onderlinge samenwerking met het oog op het creëren van een afgestemde, continue zorg voor suïcidale personen binnen ons netwerk. De CGG Suïcidepreventiewerking maakt deel uit van het platform 1813. Er is dan ook een nauwe samenwerking met het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) en het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ). Zie www.zelfmoord1813.be voor meer info rond suïcidepreventie (zowel vanuit het perspectief van cliënten, naasten, hulpverleners en nabestaanden). Graag een kijkje op ons open vormingsaanbod? Kijk hier! Vormings-, beleids- of andere vragen rond suïcidepreventie? Neem contact op met ons team via suïcidepreventie@cgglargo.be of 051/25.99.30. Tot binnenkort?
Meer informatie28 maart 2025 - Interessante vormingen
Gewijzigde wetgeving bescherming personen met geestesziekte
Op 1 januari 2025 trad de wet van 16 mei 2024 houdende diverse bepalingen betreffende de bescherming van de persoon van de geesteszieke in werking. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen: Definitie van “psychiatrische aandoening". Artikel 1/1 van de wet bepaalt: "Onder ‘psychiatrische aandoening’ moet worden verstaan: een stoornis die als zodanig wordt gedefinieerd volgens de huidige stand van de wetenschap en die in staat is om de perceptie van de werkelijkheid, het onderscheidingsvermogen, het denkproces, humeur of controle over het eigen handelen ernstig te verstoren en de onaangepastheid aan de zedelijke, maatschappelijke, religieuze, politieke of andere waarden wordt niet als een psychiatrische aandoening beschouwd". De invoering in de wet van een definitie van “psychiatrische aandoening” sluit het probleem van verslaving als zodanig niet uit, zoals het Grondwettelijk Hof benadrukte in zijn uitspraak van 12 januari 2023. Dit arrest benadrukt dat deze stoornis iemand kan betreffen die lijdt aan een alcohol-, drugs- of geneesmiddelenverslaving, tenminste als de verslaving ernstig is. Dit arrest benadrukt verder dat het aan de bevoegde rechter is om te beoordelen of een persoon die lijdt aan een alcohol-, drugs- of geneesmiddelenverslaving beschouwd kan worden als iemand die lijdt aan een psychiatrische aandoening. Het gebruik van het begrip 'beschermende observatiemaatregel' in plaats van 'gedwongen opname voor geesteszieken' of 'geesteszieke persoon' om stigmatisering te verminderen. Het invoeren van een gestandaardiseerd omstandig geneeskundig verslag. Dit verslag moet door een arts worden opgesteld. De mogelijkheid tot een klinische evaluatie van maximaal 48 uur (die alleen wordt uitgevoerd in het kader van de spoedprocedure) vooraleer besloten wordt om al dan niet een beschermingsmaatregel op te leggen. De spoedprocedure is hervormd met de invoering van een klinische evaluatieperiode. Deze periode stelt de procureur des konings in staat om een weloverwogen beslissing te nemen om een beschermende observatiemaatregel op te leggen, een vrijwillige behandeling onder voorwaarden voor te stellen of dat hij het dossier afsluit zonder verdere maatregelen. Artikel 9 is verruimd met twee wijzigingen: ten eerste is het begrip “residentiële instelling of inrichting” geïntroduceerd in plaats van “erkende psychiatrische dienst”. Ten tweede kan de klinische evaluatie plaatsvinden “artikel 9/2- in een residentiële instelling in de zin van artikel 4/1, alinea 2, of in een andere instelling die voldoende waarborgen biedt voor de veiligheid van de betrokkene en de samenleving, en observatie toelaat, zo nodig met tussenkomst van externe diensten, die zij aanwijzen”. Dit laatste aspect verbreedt de mogelijke opties, met uitsluiting van de thuisomgeving van een persoon met een psychiatrische aandoening. De invoering van een vrijwillige behandeling onder voorwaarden als nieuwe beschermingsmaatregel (van toepassing als onderdeel van een spoedprocedure of een gewone procedure). De vrijwillige behandeling onder voorwaarden vereist de toestemming van de persoon met een psychiatrische aandoening. Het is essentieel dat men zich er van vergewist dat de persoon daadwerkelijk in staat is om aan de opgelegde voorwaarden te voldoen. Er moet gezamenlijk door de betrokken persoon en de arts die verantwoordelijk is voor de behandeling (behandelend arts) een behandelplan worden opgesteld. Er bestaat een model van behandelingsplan. Het is belangrijk op te merken dat de vrijwillige behandeling onder voorwaarden alleen van toepassing kan zijn als aan de voorwaarden voor toepassing van de wet is voldaan. Het gebruik van het begrip “instelling en residentiële instelling” in plaats van “erkende psychiatrische dienst”. Deze formulering verruimt het aantal instellingen waarin beschermende observatiemaatregelen en klinische evaluaties binnen 48 uur, die enkel plaatsvinden binnen de context van een spoedprocedure, kunnen uitgevoerd worden. Meer info over deze wetgving vind je hier. Diverse studiedagen en webinars werden georganiseerd om meer uitleg te geven bij deze nieuwe wetgeving. Webinar FOD Volksgezondheid FOD Volksgezondheid organiseerde een webinar over deze nieuwe wetgeving. De webinar kan hieronder herbekeken worden. Door technische problemen is er geen simultaanvertaling naar het Nederlands tijdens de eerste 5 minuten. De presentatie vind je ook hieronder terug. Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie (VVP) VVP organiseerde een studiedag rond deze gewijzigde wetgeving. De presentaties kan je hieronder terugvinden. Webinar Similes - "De nieuwe wet op beschermende opname" In dit informatieve webinar bespreken experts de ingrijpende veranderingen van de nieuwe wet rond gedwongen opname, "Wet inzake de bescherming opgelegd aan een persoon met een psychiatrische aandoening", die sinds 1 januari 2025 van kracht is. De presentatie richt zich specifiek op de positie van familieleden en naasten binnen deze vernieuwde wetgeving. Drie deskundigen delen hun inzichten: Stefaan Baeten, jurist en Similes voorzitter, geeft een algemene inleiding over de wet Katrien Didden, jurist en medeauteur van "Van een gedwongen naar een beschermende opname", belicht het familieperspectief Kim Steeman, directeur Familieplatform, legt uit hoe hulpverleners constructief kunnen samenwerken met familie Deze webinar, georganiseerd door Similes in samenwerking met Familieplatform, is essentieel voor zowel familieleden van mensen met psychische kwetsbaarheden als professionals in de geestelijke gezondheidszorg.
Meer informatie28 maart 2025 - Nieuws uit het netwerk
Help mee aan een betere zorg voor suïcidale personen!
Goede zorg(continuïteit) is essentieel voor de preventie van zelfdoding. Dit benadrukt de nood aan een goed afgestemd zorgpad met duidelijke afspraken tussen organisaties. Dit project is een actie binnen het derde Vlaams Actieplan Suïcidepreventie en heeft als doel de zorgcontinuïteit voor personen met suïcidale gedachten te verbeteren. Samen met de netwerken Geestelijke Gezondheid van Vlaanderen en Brussel heeft men een online vragenlijst opgesteld om de (werking van de) huidige zorgstructuur voor personen met suïcidale gedachten in kaart te brengen en te evalueren, en samen na te denken over het verbeteren van deze zorgpaden. Jouw expertise en ervaringen zijn van onschatbare waarde voor het ontwikkelen van effectieve aanbevelingen. Zo kunnen we samen bouwen aan een beter afgestemde zorg voor mensen die het hard nodig hebben. Het invullen van de vragenlijst zal ongeveer 15-20 minuten in beslag nemen. Je kan de vragenlijst invullen als je een zorgverlener bent of een beleidsmatige functie hebt voor de zorg in Vlaanderen of Brussel. Daarnaast wil men ook graag zicht krijgen op hoe de zorg ervaren wordt door in gesprek te gaan met personen die zelf ervaring hebben met suïcidaliteit, of een naaste zijn van zo iemand. Dit zijn de cruciale stemmen die kunnen helpen de verbeteringen in de zorg ook echt afgestemd te krijgen op zij die het nodig hebben. Ken jij iemand die ervaring heeft met suïcidaliteit en wil je hierover in gesprek gaan? Neem contact op via: netwerken@uantwerpen.be of meld je hier aan.
Meer informatie28 maart 2025 - Algemeen
Nieuwe Praktische Richtlijn Samenwerken (PRIS)
Het Kwaliteitscentrum voor Diagnostiek (KCD) ontwikkelde een gloednieuwe Praktische Richtlijn Samenwerken (PRIS). Deze richtlijn biedt concrete handvaten om samenwerken in de gezondheids- en welzijnszorg te versterken, met specifieke aandacht voor interdisciplinaire intersectorale afstemming. De richtlijn bevat concrete aanbevelingen, inzichten en praktische tools of methodieken die direct toepasbaar zijn in diverse settings. De PRIS is ontwikkeld voor alle gezondheids- en welzijnsprofessionals die: werken in multidisciplinaire teams samenwerken met andere disciplines en/of sectoren de kwaliteit van samenwerken willen versterken Om de bekendmaking van de richtlijn te ondersteunen, wordt een gratis webinar georganiseerd op 27 mei 2025. Tijdens deze sessie wordt de richtlijn toegelicht en wordt getoond hoe ermee aan de slag gegaan kan worden.
Meer informatie14 maart 2025 - Nieuws uit het netwerk
Help mee bouwen aan een veilige haven voor kinderen - Test de beslisboom
Binnen het project Veilige Havens ontwikkelde men, samen met de stuurgroep intrafamiliaal geweld van Eerstelijnszone Westhoek en Westkust & Polder, een eerste versie van de beslisboom bij verontrusting bij minderjarigen. Deze tool, met bijhorende contactenlijst, helpt eerstelijnsprofessionals die werken met kinderen en jongeren zoals in de kinderopvang, huisartspraktijk, thuiszorg, kinesitherapie, onderwijs,... om stap voor stap te handelen bij verontrusting over een kind of jongere. Test je mee? Nu ben jij aan zet. Men zoekt professionals die de beslisboom willen uittesten in de praktijk. Jouw input is cruciaal om de tool helemaal af te stemmen op de realiteit van het werkveld. Ga je met de beslisboom aan de slag? Bevestig het eenvoudig via een mailtje aan titia.debergh@elzwesthoek.be. Suggesties of verbeterpunten? Laat het ons zeker weten voor 30 april via het invulformulier in de beslisboom. Lees alles over het project Veilige Havens op de Overhoop-pagina. Dankjewel voor je tijd, je feedback en je inzet voor een veilige omgeving voor elk kind. Samen maken we het verschil!
Meer informatie14 maart 2025 - Nieuws uit het netwerk
Lancering Voenke - Liaisonteam illegale middelen
Het nieuwe liaisonteam illegale middelen, genaamd Voenke, wordt gelanceerd. Vanaf nu kunnen netwerkpartners zich aanmelden om ondersteuning te ontvangen voor deze doelgroep. Onderstaand is de praktische informatie terug te vinden. Voorstelling van Voenke Voenke is een nieuwe dienst gericht op het ondersteunen van organisaties die werken met cliënten met een dubbeldiagnose: een ernstig psychiatrische disfunctioneren in combinatie met een ernstige verslaving aan illegale middelen. Onze missie en doelstelling Bij Voenke is het de missie om zorgverleners te ondersteunen in het samen zoeken naar passende zorg aan mensen met een dubbeldiagnose, door kennis te delen en hen tijdelijk bij te staan. Het zorgtraject wordt niet overgenomen, maar men probeert volgens de noden van de cliënt een gepaste toeleiding naar zorg te bewerkstelligen. Hoe kunnen wij ondersteunen? Voenke werkt volgens vier kernprincipes: Tijdelijke en gerichte ondersteuning Expertise en liaisonwerking Aansluiting bij bestaande zorgstructuren en netwerken Focus op de zorgvraag van het professionele netwerk, zonder het zorgtraject over te nemen Concreet wordt volgende aangeboden: Verbinding tussen (ex)zorgpartners en versterking van de samenwerking Gezamenlijk zoeken naar passende zorgprogramma's en -trajecten Vindplaatsgerichte aanpak: we zijn daar aanwezig waar we nodig zijn Signalering van noden, behoeften en knelpunten in het zorgnetwerk Voor wie zijn we er? Voenke richt zich op: Zorgprofessionals die werken met cliënten (18+) met een ernstige verslaving aan illegale middelen én ernstig psychiatrisch disfunctioneren Zorgverleners die ondersteuning nodig hebben bij cliënten die de weg naar hulp niet (meer) vinden, hulp mijden of vastlopen in het reguliere zorgnetwerk Het team staat voor je klaar Het multidisciplinair team bestaat uit: Macy Notredame: macy.notredame@amandus.broedersvanliefde.be | 0474 90 40 42 Silke Depelchin: silke.depelchin@amandus.broedersvanliefde.be | 0474 90 40 49 Kim Casier: kim.casier@amandus.broedersvanliefde.be | 0474 90 40 47 Mona De Meester (ervaringsdeskundige): mona.demeester@amandus.broedersvanliefde.be | 0477 77 65 54 Bereikbaarheid Voenke is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 16u30 voor vragen of ondersteuning. Folder Bekijk deel 1 van de folder hier. Bekijk deel 2 van de folder hier.
Meer informatie14 maart 2025 - Interessante vormingen
Opleiding Geestelijke gezondheid bij personen met een verstandelijke beperking en/of autisme
Deze opleiding is gericht op hulpverleners met een basisopleiding die werkzaam zijn in de zorg voor personen met een verstandelijke beperking en/of autisme. Het gaat om een gespecialiseerde vorming waarin je je verder bekwaamt in de diagnostiek van en interventies gericht op gedrags- en psychische problemen bij mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme. Stel je kandidaat voor 15 mei 2025.
Meer informatie28 februari 2025 - Interessante vormingen
Basisopleiding Steunend Relationeel Handelen (SRH)
Netwerk NOWE organiseert dit voorjaar opnieuw de basisopleiding Steunend Relationeel Handelen (SRH) onder licentie van de RINO-groep. SRH werkt vanuit drie theoretische kaders: Geïnspireerd op de presentatiebenadering is de grondhouding van de professional binnen het SRH "er zijn" voor de cliënt. Herstelondersteunende zorg: Invloeden van de herstelbeweging binnen het SRH zijn terug te zien doordat de vijf pijlers van het herstelproces centraal staan: motivatie, identiteit, kennis en vaardigheden, status en betekenisgeving, sociale en materiële steun. Een uitwerking van de empowermentgedachte voor rehabilitatie en herstel, die toegepast wordt binnen het SRH, is het Krachtenmodel. SRH ondersteunt mensen met psychische en sociale kwetsbaarheid zodat zij: beter kunnen omgaan met kwetsbaarheid en hun talenten en mogelijkheden kunnen versterken en benutten doelen kunnen realiseren met betrekking tot kwaliteit van leven op diverse levensdomeinen (wonen, werken, leren en recreëren) en op het gebied van gezondheid, zelfmanagement, veiligheid en sociale relaties kunnen participeren in de door hen gewenste omgevingen, door het zo groot mogelijk te maken van de kwaliteit van de leefomgevingen en sociale netwerken SRH is een visie én een praktische methodiek waarmee hulpverleners hun cliënten kunnen ondersteunen bij het vervullen van hun wensen en zorgbehoeften. De Basisopleiding In deze basisopleiding, georganiseerd door Netwerk NOWE, ontdek je wat rehabilitatiegerichte en herstelondersteunende zorg is en oefen je de basisvaardigheden waar je een rehabilitatieproces mee vorm geeft. Met die kennis en vaardigheden leg je de basis voor de weg naar herstel van jouw cliënten. Als voorbereiding op de basisopleiding kan het boek "Zo worden cliënten burgers" van Den Hollander en Wilken (ISBN 978 90 8850 061 9) gelezen worden. De opleiding bestaat uit drie lesdagen en vier halve dagen methodische werkbegeleiding. De basisopleiding wordt afgesloten met een opdracht waaraan gedurende de hele opleiding wordt gewerkt, zodat deze klaar is bij de laatste bijeenkomst. De lesdagen (6 uur) gaan door op: Data: 24/4/2025: 9u00 - 16u00 Blijdenburg 20/5/2025: 9u00 - 16u00 Pelgrim 19/6/2025: 9u00 - 16u00 Pelgrim Er wordt een broodjeslunch voorzien Groep van maximaal 16 personen Methodische werkbegeleiding (3 uur): in een groep van maximaal 8 personen wordt aan de hand van casuïstiek de methodiek toegepast en geïntegreerd in de dagdagelijkse werkwijze. Binnen de methodische werkbegeleiding wordt geleerd hoe een team als hulpbron kan fungeren voor individuele begeleiders bij het vinden en versterken van krachten en het keuzemogelijkheden kan voorstellen. Data groep 1: 31/3/2025: 13u30 - 16u30 Passant 12/5/2025: 13u30 - 16u30 Passant 26/5/2025: 13u30 - 16u30 Passant 23/6/2025: 13u30 - 16u30 Passant Data groep 2: 3/4/2025: 13u30 - 16u30 Passant 8/5/2025: 13u30 - 16u30 Passant 5/6/2025: 13u30 - 16u30 Stafzaal 26/6/2025: 13u30 - 16u30 Passant Als deelnemer ontvang je en certificaat indien je minimaal 90% aanwezig was én de opleiding met goed gevolg afgelegd hebt. Inschrijving is pas volledig na overschrijving van €550 op rekening BE53 7755 1359 8853 met vermelding: SRH naam voornaam. Om iedere organisatie de mogelijkheid te geven medewerkers in te schrijven, wordt het aantal inschrijvingen per organisatie beperkt tot 3. Indien er plaatsen niet ingevuld worden komen de personen die op de reservelijst staan aan de beurt. Bekijk de flyer hier
Meer informatie28 februari 2025 - Algemeen
Partner in de kijker: Similes
Wie is Similes? Similes is een vzw die familieleden en naasten van mensen met psychische problemen verenigt, informeert, ondersteunt en vertegenwoordigt in Vlaanderen en Brussel. Zorg dragen voor en houden van iemand met psychische problemen is niet makkelijk. Daarom helpt Similes familie en mensen naast mensen met psychische problemen rechtop te blijven. Similes versterkt hun stem naar hulpverleners, beleidsmakers, de media en de samenleving. Zo zorgt Similes dat familie en naasten (h)erkend worden in hun eigen krachten en kwetsbaarheden. Tot wie richt Similes zich? Similes richt zich tot familieleden en naasten van mensen met psychische problemen: ouders, (ex-)partners, broers, zussen, volwassen kinderen, vrienden of collega’s… Waarvoor kunnen naasten bij Similes terecht? In samenwerking met vrijwilligers, freelancers en medewerkers bied Similes over heel Vlaanderen en Brussel: Een luisterend oor Ben je op zoek naar iemand die écht naar jou wil luisteren? Bij Similes staan mensen voor je klaar die begrijpen wat je meemaakt. Bel hun luisterlijn (016 244 200), boek een Warme Babbel via warmebabbel.be of kom naar een inloopmoment voor een 1-op-1 gesprek met een ervaringsdeskundige vrijwilliger. Lotgenotencontact Tijdens gespreksbijeenkomsten, wandelingen of ontmoetingsmomenten voor lotgenoten creëren de vrijwilligers van Similes een warme en veilige plek. Op deze bijeenkomsten vind je herkenning en steun van mensen die in dezelfde situatie zitten. Vormingen Hoe kan je omgaan met je familielid of naaste en hoe blijf je goed voor jezelf zorgen? Similes heeft een eigen aanbod aan infosessies, workshops en trainingen. Deze vormingen worden begeleid door ervaren experts en bieden concrete handvatten om op een positieve manier om te gaan met de kwetsbaarheid van je naaste. Informatie Het vinden van betrouwbare informatie bij psychische problemen is niet altijd makkelijk. Similes biedt actuele en toegankelijke informatie voor naasten via infomomenten en webinars. Ook hun website en ledenmagazine berichten over recente ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg. Belangenbehartiging Similes werkt actief samen met andere organisaties aan een goed familiebeleid in de geestelijke gezondheidszorg. Ze willen dat familieleden en naasten vanzelfsprekend betrokken worden bij ggz- behandelingen. Familiale bewindvoering Voor familieleden die aangesteld zijn als bewindvoerder voor hun naaste met psychische problemen, heeft Similes een apart aanbod met een-op-een begeleidingen, gespreksmomenten en vorming. Ontdek ons volledig aanbod aan activiteiten en ondersteuning op www.similes.be Hoe kan je als zorgverlener naar Similes doorverwijzen? Geef naasten onze folder. Via info@similes.be kan je exemplaren van onze folder bestellen. Geef het nummer van onze luisterlijn (016 244 200) door of verwijs naar onze website. Wil je graag met ons samenwerken? Neem contact op met info@similes.be Contactgegevens Similes vzw Groeneweg 151, 3001 Heverlee info@similes.be | 016 244 201
Meer informatie21 februari 2025 - Algemeen
Resultaten SUMHIT-studie
De SUMHIT-studie (Substance Use and Mental Healthcare InTegration) is een samenwerking tussen onderzoekscollectief Equality (HOGENT), de Vakgroep Orthopedagogiek van de UGent, Université Catholique de Louvain en Sciensano.
Meer informatie31 januari 2025 - Nieuws uit het netwerk
Vreemdgaan Wisseleren: De Vacatures zijn Geopend!
GEZOCHT: wisselleerders voor Vreemdgaan-Wisselleren! De vacatures zijn ingediend en het is nu jouw tijd om te kiezen! Klaar om te ontdekken waar jouw Vreemdgaan-Wisselleren reis naartoe gaat? Dankzij de ongelooflijke inzet van organisaties die hun deuren wijd openzetten, kunnen we dit jaar opnieuw een scala aan spannende intersectorale mogelijkheden aanbieden! In totaal hebben we maar liefst 310 gastorganisaties die gezamenlijk goed zijn voor 966 plekken. Wil je graag kennismaken met een andere werking of even kort meedraaien in een (on)bekende organisatie? Dat kan: bekijk het ruime intersectorale vacature-aanbod van Vreemdgaan-Wisselleren voor jouw provincie, kies drie favorieten en schrijf je in! In de week van 17 maart zal jij als wisselleerder aan een gastorganisatie worden gekoppeld. Jullie krijgen elkaars contactgegevens toegestuurd, zodat jullie samen het wisselleermoment kunnen plannen, ergens tussen eind maart en eind juni. Het inschrijven op vacatures is mogelijk tot 16 maart 2025.
Meer informatie24 januari 2025 - Nieuws uit het netwerk
Doe- en praatsessies KOPP/KOAP voorjaar 2025
In 2025 wordt het groepsaanbod voor de KOPP/KOAP-doelgroep (kinderen van ouders met psychische problemen of afhankelijkheidsproblemen) in Oostende verder gezet. De ‘Doe- en praatsessies’ gaan door in de leeftijdsgroepen 8 tot 12-jarigen en 13 tot 18-jarigen. Beide groepen worden opgestart midden maart ’25. Tijdens deze sessies worden op een ontspannen en speelse manier diverse thema’s besproken die herkenbaar zijn voor kinderen die opgroeien in uitdagende omstandigheden. Het doel van deze sessies is om de veerkracht van deze jongeren te vergroten. Door hen inzichten en vaardigheden aan te leren, willen we hen sterker maken om om te gaan met de specifieke thuissituaties. De sessies worden telkens begeleid door twee professionals én zijn volledig gratis. Echter merkt men dat het niet evident is om de kinderen (en hun ouders) toe te leiden naar dit groepsaanbod. De problematiek is niet in elk gezin bespreekbaar of de kinderen staan weigerachtig ten opzichte van het groepsgebeuren. Toch is de werkgroep ervan overtuigd dat het cruciaal is om preventief aan de slag te gaan met doelgroep. Door hen de juiste ondersteuning aan te bieden, verkleint de kans dat zij later zelf problemen ontwikkelen. Daarom wilt men beroep doen op jullie expertise om de kinderen (en hun ouders) warm te maken voor de doe- en praatsessies.
Meer informatie24 januari 2025 - Nieuws uit het netwerk
Centralisatie van de spoedgevallen - AZ Oostende
Op woensdag 29 januari 2025 om 8 uur sluit de spoedgevallendienst van AZ Oostende-Serruys definitief. Vanaf dat moment worden alle spoedgevallen behandeld op de spoedgevallendienst van AZ Oostende-Damian, aan de Konterdamkaai in Oostende. Deze eenmaking maakt deel uit van het strategisch plan om de kwaliteit en efficiëntie van de zorg verder te versterken. Eén centrale spoeddienst voor topklinische zorg Dit biedt belangrijke voordelen voor patiënten: Eén locatie: Alle spoedgevallen worden behandeld in AZ Oostende-Damiaan, vlot bereikbaar via de Konterdamkaai Nabije huisartsenwachtpost: Direct naast de spoedgevallendienst, voor snelle doorverwijzing indien nodig. Gebundelde deskundige zorg: Dankzij de bundeling van middelen en expertise op één locatie krijgen spoedpatiënten sneller toegang tot hoogwaardige dringende zorg. De nabijheid van acute zorgdiensten zoals een cathlab, stroke unit,... garandeert een gestroomlijnd zorgtraject voor patiënten in nood. Uitgebreide spoedcapaciteit: De spoedgevallendienst in AZ Oostende-Damiaan is de afgelopen jaren aanzienlijk uitgebreid met o.a.: 22 extra behandelplaatsen sinds 2022 Nieuwe onderzoekskamers en behandelzones Uitbreiding van het artsenkorps Samenwerking met huisartsenwachtpost Oostende Verwachte capaciteit Met deze eenmaking blijft AZ Oostende streven naar een deskundige en kwaliteitsvolle zorgverlening voor inwoners van de Oostendse regio, de vele toeristen en de tweedeverblijvers. De eengemaakte spoeddienst is voorbereid op: ± 49.000 patiënten per jaar gemiddeld 130 patiënten per dag, met pieken tot 200 in de zomer Jaarlijks 1.900 MUG-interventies (Mobiele Urgentie Groep) Jaarlijks 2.700 PIT-interventies (Paramedisch Interventie Team) Het tweecampusmodel vormt de kern van het toekomstig zorgaanbod De eenmaking van de spoeddiensten is een belangrijke mijlpaal in het strategisch plan van AZ Oostende. Met de stapsgewijze herschikking van acute zorg in Damiaan en geplande zorg in Serruys ontwikkelt men twee complementaire, toekomstbestendige campussen met het oog op versterking van de kwaliteit en efficiëntie van de zorg om zo tegemoet te komen aan de groeiende zorgvraag. In 2025 investeert men fors in de transformatie van Serruys naar een modern en lokaal toegankelijk ziekenhuis voor planbare zorg. Het gaat om de renovatie van de verblijfsafdelingen alsook van de medisch-technische infrastructuur waaronder het operatiekwartier en de pijnkliniek. Het zorgaanbod op deze campus wordt ook aanzienlijk uitgebreid, met een verschuiving van verschillende activiteiten vanuit Damiaan. Tegen 2026 streeft men naar een stabiele tweecampuswerking: AZ Oostende-Damiaan als acute campus, terwijl AZ Oostende-Serruys zich ontwikkelt tot een moderne, toonaangevende site voor planbare zorg, dagziekenhuizen en gespecialiseerde klinieken. Zo creëert men twee complementaire ziekenhuiscampussen die elkaar versterken.
Meer informatie24 januari 2025 - Interessante vormingen
Herbekijk de webinar 'psychische klachten bij ouderen'
Op 16 januari organiseerden ELZ WE40, ELZ Oostkust, ELZ Brugge en Netwerk NOWE de webinar 'Psychische klachten bij ouderen'. Danielle Vanoutrive, ouderenpsycholoog in CGG Noord-West-Vlaanderen gaf meer uitleg over psychische klachten bij ouderen, hoe deze klachten zich manifesteren bij ouderen en hoe je ze kan (h)erkennen. Naast tips voor bejegening en behandeling werd stilgestaan bij mogelijke misvattingen of valkuilen. Heb je het gemist? Geen probleem!
Meer informatie10 januari 2025 - Nieuws uit het netwerk
Vernieuwde aanmeldprocedures netwerken internering
Hof van beroep Brussel Nederlandstalig (= Vlaams Brabant + Brussel Nederlandstalig) Op 15/10 vond de kick-off plaats voor de gedeelde aanmeldprocedure die in die regio van toepassing zal zijn vanaf 4 november 2024. Dit project is een pilootproject en zal dus geëvalueerd worden in termen van efficiëntie en haalbaarheid. De opname van deze kick-off zal binnenkort te raadplegen zijn. Alle informatie is alvast te vinden in dit artikel en op deze website. Hof van beroep Antwerpen (= Antwerpen + Limburg) Binnen het hof van beroep Antwerpen behoudt men het reeds gekende uniform aanmeldformulier, dat sinds vorig jaar in voege is. Dit formulier werd ondertussen aangepast op basis van de feedback tijdens de evaluatierondes. De bijgewerkte versie is te downloaden via deze website (met versiedatum oktober 2024). Zorg er zeker voor dat je enkel de nieuwe versie gebruikt daar de lijst met verwijspartners ook gewijzigd is. Nieuw is dat het formulier vanaf nu namelijk ook gebruikt dient te worden voor aanmeldingen bij de Mobiele Equipe Internering Antwerpen en Limburg. Aanmeldingen bij zorgpartners met een specifiek project voor personen met een interneringsstatuut verlopen dus nog steeds rechtstreeks bij deze partners. De zorgpartners gebruiken hiertoe eenzelfde aanmeldingsformulier. Dit is hetzelfde aanmeldingsformulier als het digitale aanmeldingsformulier voor het hof van beroep Brussel NL, maar betreft een word-versie die via e-mail aan de betrokken partner dient bezorgd te worden. Dit aanmeldformulier kan u hier downloaden. Een lijst van de deelnemende zorgpartners uit het netwerk vindt u hier, alsook in het aanmeldingsformulier zelf. De contactgegevens van deze partners vindt u terug onder 'zorgaanbod'. Aan elke partner (zowel de verwijzende als de vervolgpartner) wordt gevraagd om het gebruik van dit uniforme aanmeldformulier zo veel als mogelijk als de standaardprocedure te implementeren. Enkel door het goed gebruik ervan, kan het uniform aanmeldformulier als de standaard ingeburgerd geraken (en is het dus een win-win voor élke partner!). Hof van beroep Gent (= Oost-Vlaanderen + West-Vlaanderen) Aanmeldingen bij zorgpartners met een specifiek project voor personen met een interneringsstatuut verlopen nog steeds rechtstreeks bij deze partners volgens de bij hen geldende aanmeldingsprocedures. Meer informatie over deze aanmeldprocedures vindt u onder 'zorgaanbod'. Er wordt onderzocht in welke mate het uniform aanmeldingsformulier in de toekomst ook door deze partners gebruikt kan worden. Men hoopt in de toekomst tot één gedragen procedure te komen die van toepassing is in de drie hoven van beroep. Weliswaar vraagt dit enige tijd om bepaalde procedures te testen, waar momenteel hard op ingezet wordt. Daarom wordt jullie motivatie en engagement enorm gewaardeerd om de kleine tussenstappen ook goed mee op te volgen. Heb je vragen of zoek je meer informatie? Netwerkcoördinatoren internering FOD Volksgezondheid: Hof van beroep Antwerpen Isabelle Eens isabelle.eens@netwerkeninternering.be 0492 11 69 95 Hof van beroep Brussel Nederlandstalig Mieke Goyens mieke.goyens@netwerkeninternering.be 0476 88 15 56 Hof van beroep Gent Joris Dheedene joris.dheedene@janbaptist.broedersvanliefde.be 0485 40 88 02
Meer informatie20 december 2024 - Nieuws uit het netwerk
Covias podcast gaat live!
Covias brengt zijn werking en verhalen over herstel tot bij jou via podcasts ! De podcastreeks ‘Iedereen kan dak-en thuisloos worden!’ is een podcastreeks van Covias over mensen die op straat leven of geleefd hebben en hun zoektocht naar een uitweg. In de reeks gaan hulpverleners uit verschillende organisaties en mensen die op straat leven of geleefd hebben met elkaar in gesprek. De podcast neemt je mee in de rauwe wereld van dak-en thuisloosheid maar is ook een verhaal over zoeken naar een toekomst en betekenisvolle anderen die daar een rol in kunnen spelen.
Meer informatie20 december 2024 - Nieuws uit het netwerk
OverKop-huis Veurne geopend
OverKop Veurne is open! Het bureau van Jeugdhuis De Pallette is vanaf nu een veilige haven voor jongeren tussen 12 en 25, waar ze terecht kunnen voor een luisterend oor, professionele hulp en activiteiten. Samen met Stad Diksmuide is dit project opgestart. Eerder dit jaar opende het huis in Diksmuide. Nu kunnen jongeren ook in Veurne binnenstappen in het gezellige OverKop-huis. Het wordt een plek waar jongeren tussen 12 en 25 vrij binnen en buiten kunnen lopen. Jongeren kunnen er terecht voor een goed gesprek, weg van taboes, stigmatisering of labels. Laagdrempelige en veilige (t)huis De verdere uitbouw van het OverKop-huis ligt in handen van de bezoekers zelf. Jongeren zitten mee aan het stuur en bepalen de werking ervan. Samen met de jeugddienst, de Sociale Dienst, Arktos, CAW en overkopnetwerk Aanzet bepalen ze de komende maanden mee de richting van het huis. Medewerkers Ferre en Lien staan aan kop en werken met de jongeren een dienstverlening uit. De kerngroep stuurt mee achter de schermen. Jongeren moeten voelen dat we écht met hen bezig zijn, dat we hen niet loslaten. We werken rond thema’s die hen bezig houden en verwijzen - indien nodig en op hun eigen tempo - door naar specifieke hulpverlening die hen verder op weg kan helpen. Samenwerking werkt OverKop is een huis van samenwerking, het is een plek waar iedereen die bezig is met het mentaal welbevinden van jongeren een plek krijgt. Naast de stadsdiensten en jongeren zelf wordt ook het jeugdwerk, onderwijs, CAW en 1Gezin1Plan betrokken bij de verdere uitbouw van het huis. De eerstelijnszone ontvangt 100.000 euro voor de realisatie van een OverKop-huis in Diksmuide en Veurne. Hier vind je ons OverKop-huis Jeugdhuis De Pallette in de Noordstraat 140 is ons OverKop-huis. Daar kunnen alle faciliteiten (keuken, dartsborden, tafelvoetbal, scherm/projector …) worden gebruikt. Het vergaderlokaal zal worden omgebouwd tot een gesprekslokaal.
Meer informatie20 december 2024 - Nieuws uit het netwerk
Partner in de kijker: Eerstelijnszones
Wat is een eerstelijnszone? Een eerstelijnszone is een netwerk van eerstelijnsaanbieders in een geografisch afgebakend gebied. Zij wisselen kennis en informatie met elkaar uit en stemmen de werking op elkaar af. Zij kijken ook naar de lokale zorg- en welzijnsnoden om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren. Een eerstelijnszone voldoet aan volgende criteria: Een geografisch afgebakend gebied bestaande uit één of meerdere steden of gemeentes. Aangestuurd door een zorgraad Een netwerk van eerstelijnsaanbieders (bv. huisartsen, maatschappelijk werker, psycholoog, …) Omvat meestal ongeveer 75.000 tot 125.000 inwoners We tellen in Vlaanderen en Brussel 60 eerstelijnszones, 59 in Vlaanderen en 1 in Brussel. De eerstelijnszone houdt rekening met de noden van de lokale bevolking en stemt de eerste lijn hierop af. De eerstelijnszone brengt zorg en welzijn samen én staat dicht bij elke burger. Ze is opgericht om de samenwerking tussen de zorg- en hulpverleners te bevorderen. Wil jij weten welke jouw eerstelijnszone is? Ontdek je eigen zone Wat is de eerste lijn? De eerstelijnszorg is basiszorg (zowel medisch als ondersteunend) toegankelijk voor iedereen zonder doorverwijzing. Een persoon met een zorg- en ondersteuningsnood, burger of patiënt kan dus onmiddellijk beroep doen op zorg- en hulpverleners van de eerste lijn. Deze eerstelijnsprofessionals staan het dichtst bij de burger en zijn daarmee het eerste aanspreekpunt binnen de gezondheidszorg. In Vlaanderen zijn er vier verschillende lijnen binnen de gezondheidszorg: Eerste lijn is rechtstreeks toegankelijke lokale zorg, zoals een huisarts, thuisverpleging, maatschappelijke werker, … Tweede lijn is gespecialiseerde zorg na doorverwijzing van huisarts, zoals een dermatoloog, cardioloog, … Derde lijn is gespecialiseerde zorg in het ziekenhuis of centra, zoals revalidatie, gespecialiseerde ingrepen, … De nulde lijn is laagdrempelige zorg, zoals mantelzorg, crisiscentra, de zelfmoordlijn,… Wat is een zorgraad? Een zorgraad is de ruggengraat van de eerstelijnzone. Ze stuurt een eerstelijnszone aan en bestaat als vzw uit een bestuursorgaan en een algemene vergadering. De zorgraad brengt kennis en kunde samen en versterkt de samenwerking tussen partners en hun uitgebreide netwerk. De zorgraad bestaat uit lokale vertegenwoordigers van alle betrokken partijen: Lokale besturen: bv. ambtenaren, schepen van gezondheid… Medewerkers uit de zorgsector: bv. huisartsenkring… Medewerkers uit de welzijnssector: bv. gezinszorg… Mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben en hun netwerk: bv. een mantelzorger, een vrijwilliger, de patiëntenvereniging… Deze is opgericht door het eerstelijnsdecreet. De Vlaamse overheid erkent en subsidieert de zorgraad. In Vlaanderen en Brussel bestaan er 60 vzw’s zorgraden, evenveel als het aantal eerstelijnszones. Eerstelijnszones binnen Netwerk NOWE Binnen het werkingsgebied van Netwerk NOWE zijn 6 eerstelijnszones actief: Eerstelijnszone Brugge Eerstelijnszone Houtland en Polder Eerstelijnszone Middenkust Eerstelijnszone Oostkust Eerstelijnszone WE40 Eerstelijnszone Westkust & Polder Elke eerstelijnszone werkt binnen haar beleids- en actieplan aan lokale prioriteiten die zijn afgestemd op de specifieke noden van de bevolking. Mentale gezondheid vormt echter een gemeenschappelijk aandachtspunt voor alle zes Noord-West-Vlaamse eerstelijnszones. Om mentale gezondheid te bevorderen, organiseren de eerstelijnszones uiteenlopende activiteiten en projecten. Vaak gebeurt dit in nauwe samenwerking met Netwerk NOWE, dat expertise biedt op het gebied van geestelijke gezondheidszorg. Deze samenwerking bevordert een geïntegreerde aanpak, waarbij preventie, vroegdetectie en zorg op maat centraal staan. Voor meer details over specifieke initiatieven of om in contact te komen met de coördinatoren en medewerkers, kun je terecht op de websites van de respectieve eerstelijnszones. Bekijk hier de infografic: De eerstelijnszone uitgelegd.
Meer informatie20 december 2024 - Nieuws uit het netwerk
Herstelacademie - Aanbod voorjaar 2025
HertelAcademie Noord-West-Vlaanderen werkte een aanbod uit van kortlopende cursussen rond veerkracht en psychisch herstel. De HerstelAcademie richt zich in de eerste plaats tot iedereen die wil werken aan zijn psychisch herstel. daarnaast staat het open voor elke geïnteresseerde burger die hieraan wil bijdragen: naasten, vrienden, familieleden en (toekomstige) hulpverleners.
Meer informatie19 december 2024 - Interessante vormingen
Pilootproject (familie-)ervaringsdeskundigheid in FGGZ
Heb je als organisatie binnen de forensische geestelijke gezondheidszorg (FGGZ) interesse in een gratis vorming over het implementeren van (familie-)ervaringsdeskundigheid in zorgorganisaties én de kans om bij te dragen aan waardevol onderzoek? Via deze weg word je uitgenodigd om deel te nemen aan het pilootproject van het onderzoek "(familie-)ervaringsdeskundigheid in de forensische geestelijke gezondheidszorg". Wat houdt het pilootproject in? Het afgelopen jaar is met jullie hulp – door deelname aan interviews en focusgroepen - een eerste versie ontwikkeld van een draaiboek dat kan bijdragen aan een duurzame implementatie van (familie-)ervaringsdeskundigheid in de FGGZ. In dit pilootproject wil men dit draaiboek samen met jullie testen in de praktijk. Door deel te nemen: Ontvangt je organisatie een gratis vorming over het implementeren van (familie-)ervaringsdeskundigheid van Familieplatform. Krijg je praktische handvaten en tips om meteen met het draaiboek aan de slag te gaan. Draagt je organisatie bij aan een procesevaluatie, waarmee we een geoptimaliseerde versie van het draaiboek zullen ontwikkelen. Wat wordt gevraagd? Engagement om met het draaiboek aan de slag te gaan in de organisatie. Deelname aan een reeks meetmomenten tussen februari 2025 en december 2025, waarbij men via vragenlijsten en/of interviews inzicht krijgt in jullie ervaringen met het draaiboek. Een eenmalig interview met de interne coördinator en/of de eventueel aangeworven (F)ED-collega. Hoe aanmelden? In de bijlage vind je een flyer met meer informatie. Hierop staat een QR-code die je direct naar een formulier leidt waarin je je interesse om deel te nemen aan dit project kunnen duiden. Hieruit worden vervolgens 4 organisaties geselecteerd om een traject mee uit te bouwen. Let op: de plaatsen zijn beperkt, dus meld je snel aan voor woensdag 29/01/2025! Heb je nog vragen? Neem gerust contact op via leen.vanvlierberghe@familieplatform.be (vorming) of ervaringsdeskundigheid@janbaptist.broedersvanliefde.be (algemene vragen onderzoek). Bekijk de flyer hier. ScienceForCare, Universiteit Gent, Familieplatform en Similes Vzw
Meer informatie6 december 2024 - Algemeen
Save the date: Tweede editie Open Geestdagen
In het weekend van 10 en 11 oktober 2026 gaat de tweede editie van de Open Geestdagen in Vlaanderen door. De sector van de geestelijke gezondheidszorg opent dat weekend opnieuw de deuren voor het brede publiek. De Open Geestdagen zijn de jaarcampagne van Te Gek!? voor 2026. Zorgnet-Icuro zet mee de schouders onder deze campagne. Met 40.000 bezoekers waren de eerste Open Geestdagen in 2023 een groot succes. Snuif de sfeer op via de aftermovie en bekijk hier de factsheet met de belangrijkste cijfers van de eerste editie. Zo namen er maar liefst 117 zorgorganisaties deel op 155 locaties. Ook deze keer kiezen we er bewust voor om de Open Geestdagen te organiseren tijdens de jaarlijkse 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid, een periode waarin heel wat organisaties in steden en gemeenten acties ondernemen rond geestelijke gezondheid. De Open Geestdagen en de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid kunnen elkaar zo wederzijds versterken: door gezamenlijke activiteiten op te zetten, door activiteiten onder beide campagnes zichtbaar te maken... In het voorjaar van 2025 wordt meer info verspreid over het concept, ondersteuning, mediaplan, kostprijs, enz. Vanaf dan zulen ook de inschrijvingen worden geopend.
Meer informatie6 december 2024 - Interessante vormingen
Nieuwe initiatieven rond seksueel en relationeel welzijn in een forensische context
Hieronder zijn twee initiatieven in het kader van de bevordering van seksueel en relationeel welzijn binnen de forensische ggz terug te vinden. Een thema dat de laatste jaren meer en meer aandacht krijgt en waar we als organisaties/voorzieningen steeds meer op aan het inzetten zijn. Beide initiatieven zijn er ter ondersteuning zowel op beleidsmatig vlak, als de vertaling hiervan naar de praktijk. 1. Extern (vormings)aanbod rond seksualiteit en seksueel/relationeel welzijn specifiek in de forensische GGZ Gipman & Schouten is een expertisebureau 'forensische seksuologie' uit Nederland - maar zetten, in samenwerking met enkele Vlaamse collega's, in het voorjaar van 2025 ook de stap naar het Nederlandstalig werkingsgebied in België. Hun aanbod is steeds op maat aan te vragen en samen te stellen, waar jullie organisatie nood aan heeft. Zij spitsen zich toe op o.a.: Lezingen Basis van de seksuologie: een belichting van de fundamenten van de seksuologie om beter begrip te krijgen van de voorwaarden en werking van seksuele opwinding en - motivatie. Integratie van forensisch en seksuologisch werken: hoe verhouden deze twee zich ten aanzien van elkaar, met specifieke aandacht op de dynamische risicofactoren. Praten over seks: een praktische lezing vol handvatten om seksueel/relationeel welzijn in gesprek te brengen (in team én met cliënt), de dialoog vergemakkelijken en stil te staan bij moeilijkheden/drempels hiervan (als hulpverlener). Intervisie Workshops: stepped care, praten over seks, consent en communicatie, ... Gastlessen Meer info via https://gipmanschouten.nl/ Contactgegevens voor Vlaanderen: forseks_BE@outlook.com 2. Werkgroep Forensische Seksuologie vanuit de beroepsvereniging 'Vlaamse Vereniging voor Seksuologie' (VVS) Forensische seksuologie verwijst naar de multi- en transdisciplinaire praktijk die wetenschappelijke, technische en/of gespecialiseerde seksuologische kennis toepast op het integreren van aandacht voor seksueel en relationeel welzijn in het forensiche werkveld. Dit willen zij doen door: een gecentraliseerd informatiepunt uit te werken voor professionals; verbinding te maken tussen: professionals actief in het forensische werkveld een bredere doelgroep met interesse in forensische seksuologie (o.a. in het kader van onderzoek); het stimuleren van een transdisciplinaire aanpak Primair ter onderteuning van de professional (praktijk en beleid, organisatiebreed), met het oog op het bevorderen van het (seksueel en relationeel) welzijn van de cliënt en diens netwerk. Dit gebaseerd op (inter)nationale literatuur, onderzoek en (good practice) praktijken. De werkgroep is multidisciplinair samengesteld: naast seksuologen zijn er ook psychiaters, psychologen, criminologen en vormingsmedewerkers vanuit het brede forensische werkveld betrokken met een expertise op dit thema. (Specifieke) vragen, meer informatie of interesse om deel te nemen aan een intervisiemoment? contact via forensischeseksuologie@seksuologen-vlaanderen.be De werkgroep staat open voor nieuwe initiatieven of input!
Meer informatie6 december 2024 - Nieuws uit het netwerk
Aanmeldprocedure in hof van beroep Brussel Nederlandstalig
Sinds maandag 4 november is men binnen het netwerk internering van het hof van beroep Brussel Nederlandstalig van start gegaan met een nieuwe gedeelde aanmeldprocedure. Dit betekent dat sindsdien aanmeldingen voor zorgpartners met projectmiddelen voor geïnterneerde personen dienen te verlopen via het digitaal aanmeldformulier. De link naar dit formulier vindt u via: Aanmelden – netwerkeninternering.be. Vervolgens zal de gedeelde aanmeldingsprocedure binnen het netwerk (BXL NL) gevolgd worden. Als verwijzer wordt er aan u teruggekoppeld tijdens deze procedure over de stappen die ondernomen worden. Uiteraard kan enkel de voor jullie beschikbare informatie aangevuld worden in het aanmeldingsformulier. Jullie mogen daarvoor ook de samenvattende rubrieken uit andere verslaggeving kopiëren naar het aanmeldingsformulier, voor zover ze natuurlijk het item in kwestie beantwoorden. Om de werklast zoveel als mogelijk te beperken, werd reeds met de zorgpartners van het hof van beroep Antwerpen afgestemd omtrent een uniform aanmeldingsformulier (dat voorlopig wel nog aangevuld dient te worden in een word-versie voor aanmeldingen naar het hvb Antwerpen, maar mogelijks op termijn ook geïntegreerd zal worden in het digitale systeem). Met de partners van het hof van beroep Gent wordt onderzocht of ook zij gebruik kunnen maken van dit aanmeldingsformulier. Op de website vindt u ook meer informatie over de aanmeldprocedures van het hof van beroep Antwerpen en Gent. Op 15 oktober vond er een kick-off plaats. We hebben besloten om nieuwe opnames te maken om voldoende helder te kunnen informeren over de nieuwe procedure. Deze opnames kan u hier bekijken: https://drive.google.com/drive/folders/1USmUSqBJtu8pzPpwou4OhysaIX0umSx9?usp=sharing. Er werden tijdens de kick-off twee specifieke vragen gesteld vanuit het standpunt van de verwijzer. Indien de cliënt, bij het ondertekenen van het Informed Consent (IC) in functie van een aanmelding binnen het netwerk internering hof van beroep Brussel Nederlandstalig, een uitgesproken voorkeur heeft om bij (een) bepaalde dienst(en) niet aangemeld te worden, gelieve dit dan te vermelden op het IC. Indien de cliënt vragen heeft over het ondertekenen van de IC of breder over de gedeelde aanmeldprocedure, kan u in eerste instantie hiervoor de cliëntenfolder gebruiken, die ook terug te vinden is op de bovenvermelde website. Daarnaast zal een verdere toelichting over de aanmeldingsprocedure, het IC, de informatieoverdracht e.d. ook toegelicht worden tijdens het eerste contact met de cliënt vanuit het netwerk (i.c. het intakegesprek door de zorgpartner of door het aanmeldpunt). Indien nodig, kan u hierover ook eerder al contact opnemen met het aanmeldpunt. Naast het invullen van het digitale aanmeldformulier, vragen we om ook bijlagen (vb. expertiseverslag, recent PSD-verslag, KBM-beslissing,...) te uploaden in de digitale tool (webapplicatie Solvio). Dit zodat alle aanmeldingsinformatie gebundeld zit in één dossier. De ontvangende zorgpartner zal immers hier alle informatie raadplegen en verder aanvullen met bijvoorbeeld informatie uit het intakegesprek. Gelet op het feit dat deze webapplicatie voldoende veilig is in kader van deze informatiedeling, kan dit ook via deze digitale tool. Bij vragen mogen jullie steeds contact opnemen met de projectmedewerker Emma Ruttens of andere medewerkers van het aanmeldpunt: Contact aanmeldpunt | Walden vzw.
Meer informatie8 november 2024 - Interessante vormingen
e-learning Perinatale Mentale Gezondheid
Psyche ontwikkelde in samenwerking met het expertisenetwerk Perinet een nieuwe gratis e-learning over Perinatale Mentale Gezondheid. Deze e-learning is ontwikkeld voor zorgprofessionals aan de slag in het perinatale werkverld én professionals in de GGZ zonder specifieke expertise in de PIMH. Dit met als doel om de kennis en het vertrouwen in de perinatale mentale zorgverlening voor prille ouders en jonge kinderen te vergroten. Wat kun je verwachten? Een introductie in de basis van geboortezorg en perinatale zorg in Vlaanderen Inzichten in normale veranderingen voor prille ouders en jonge kinderen tijdens de perinatale periode Handvatten voor screening en effectieve samenwerking binnen het zorgnetwerk, inclusief de Born in Belgium-tool. Na het succesvol doorlopen van de e-learning ontvang je een certificaat! Interesse? Deze e-learning is te vinden via de volgende link: https://psyche.be/vorming/e-learnings
Meer informatie8 november 2024 - Interessante vormingen
Familiegroep eetstoornissen voorjaar 2025
Wat? In een familiegroep worden verschillende gezinnen samengebracht. Met maximum 7 deelnemende families, wil men samen de (eerste) stappen naar herstel zetten. De doelstellingen zijn relaties versterken en groeikansen naar de toekomst vergroten. Naast informatie, vormen dialoog, verbinding en aandacht voor veiligheid en eigen tempo belangrijke elementen in deze groep. Waarom? Een eetstoornis zet het ganse gezin onder druk. Genezen van een eetstoornis is een proces dat tijd vraagt. Ouders en andere familieleden zijn belangrijke schakels in dit herstelproces. Voor wie? Jongeren vanaf 16 jaar en hun gezin. Waar en wanneer? Maanagavond van 17u30 tot 19u30 03/02/2025 10/02/2025 17/02/2025 24/02/2025 10/03/2025 17/03/2025 24/03/2025 28/04/2025 Locatie: CGG, Moerkerse Steenweg 116, Sint-Kruis Kostprijs? Intakegesprek: €11 8 sessies: €88 Inschrijvingen/meer info? nausika.desmet@cgg.be veronique.loeman@cgg.be Bekijk de flyer hier.
Meer informatie25 oktober 2024 - Interessante vormingen
E-learning EHBP
Wat zeg je als een vriend(in) verdrietig is na een relatiebreuk? Of als je buurman minder vrolijk lijkt dan normaal? Of als een familielid op een feestje vertelt dat het eigenlijk niet goed gaat ...? Het is niet altijd eenvoudig om de juiste woorden te vinden of precies te weten hoe je de ander kan helpen. Toch hoef je geen expert te zijn in het onderwerp om iemand te kunnen ondersteunen. Interesse om je hierin te verdiepen? Te Gek!? en Rode Kruis-Vlaanderen bundelen de krachten en stellen de gratis e-learning 'Eerste Hulp Bij Psychische problemen' samen over hoe je iemand kan helpen wanneer die het moeilijk heeft. Op een interactieve manier leer je signalen herkennen en actief luisteren, maar ook je eigen grenzen bewaken en hoe je hierover kan communiceren, en dat allemaal op jouw eigen tempo. Na het volgen van de e-learning heb je tal van praktische tips en inzichten waarmee je meteen aan de slag kunt.
Meer informatie11 oktober 2024 - Algemeen
In memoriam Brenda Froyen
Met groot verdriet delen wij het nieuws over het overlijden van Brenda Froyen, een onverschrokken activiste voor patiëntenrechten en een boegbeeld in de strijd voor meer menselijkheid binnen de psychiatrie. Op 46-jarige leeftijd heeft zij ons afgelopen weekend verlaten. Brenda was een inspiratiebron voor velen en heeft meer dan een decennium gewijd aan het verbeteren van de zorg en ondersteuning voor mensen met psychische aandoeningen. Haar droom om de psychiatrie te vermenselijken blijft een belangrijk erfgoed. Brenda stelde zowel de systemen als de vooroordelen rondom psychiatrische aandoeningen aan de kaak en bracht verhalen tot leven, waardoor de vele facetten van psychische kwetsbaarheid zichtbaar werden. Onze gedachten zijn bij haar gezin: haar echtgenoot Jan, en hun kinderen Jip, Lom en Zen. Brenda Froyen eren en herdenken - PsychoseNet.be Diep bedroefd nemen we afscheid van Brenda Froyen - PsychoseNet.be
Meer informatie13 september 2024 - Algemeen
Doe- en praatsessies KOPP/KOAP
Dit najaar wordt voor het eerst aan de slag gegaan met een groepsaanbod voor de KOPP/KOAP-doelgroep in Oostende. KOPP staat voor ‘Kinderen van Ouders met Psychische Problemen’ en KOAP betekent ‘Kinderen van Ouders met een Afhankelijkheids-Probleem’. Twee professionals begeleiden de kinderen op een speelse manier doorheen 7 groepssessies: de 'Doe- en praatsessies'. De eerste sessie wordt gegeven voor kind en ouder(s), de volgende 5 sessies zijn louter voor de kinderen en er wordt afgesloten met een terugkommoment onder de vorm van een 'oudercontact'. De doe- en praatsessies worden gratis aangeboden. Er wordt gefocust op 2 leeftijdscategorieën, namelijk de 8 tot 12-jarigen en de 13 tot 18-jarigen. Binnen elke leeftijdscategorie kunnen 6 tot 8 deelnemers én hun ouders aansluiten. Toeleiding naar de doe- en praatsessies Welk jij met (kinderen van) ouders met psychische problemen of met (kinderen van) ouders met afhankelijkheidsproblemen? Ken jij binnen jouw organisatie ouders én kinderen die hiervoor zullen open staan? Twijfel niet om kinderen en hun ouders toe te leiden naar de doe- en praatsessies of help mee om dit uniek groepsaanbod in Oostende te verspreiden!
Meer informatie12 juli 2024 - Nieuws uit het netwerk
Aanbod Herstelacademie najaar 2024
HertelAcademie Noord-West-Vlaanderen werkte een aanbod uit van kortlopende cursussen rond veerkracht en psychisch herstel. De HerstelAcademie richt zich in de eerste plaats tot iedereen die wil werken aan zijn psychisch herstel. daarnaast staat het open voor elke geïnteresseerde burger die hieraan wil bijdragen: naasten, vrienden, familieleden en (toekomstige) hulpverleners. Bekijk het aanbod hier.
Meer informatie21 juni 2024 - Algemeen
Te Gek!?-campagne 'Dat lucht op' is gelanceerd!
Het ouderschap is een avontuur vol liefde, met ups en downs, maar soms ook met een tekort aan zuurstof. Prille ouders snakken vaak naar ademruimte. Daarom lanceert Te Gek!?, samen met Kind en Gezin, Perinet en met de steun van de Vlaamse Overheid Departement Zorg, de campagne ‘Dat lucht op’. In deze campagne kiezen we voor de ballon als herkenbaar symbool. Bij een geboorte horen immers vaak geschenk- en geboorteballonnen. Maar net zoals een ballon kan ook een ouder leeglopen, en zonder energie en zuurstof vallen. Nieuwe Te Gek!?-campagnewebsite 'Dat lucht op' Op de campagnewebsite www.tegek.be/datluchtop vind je info en tips over hoe prille ouders kunnen omgaan met de emotionele uitdagingen van het ouderschap. Prille ouders herkennen zichzelf in de verhalen van andere prille ouders, lezen hoe hun omgeving hen kan helpen en waar ze (professionele) hulp kunnen zoeken indien nodig. Alternatieve geboortelijst: durf een ballonnetje op te laten bij je omgeving Hulp vragen als prille ouder is niet altijd eenvoudig. Hoe verwoord je het? Aan wie vraag je het? Te Gek!? biedt een alternatieve geboortelijst aan die écht oplucht. Als prille ouder vraag je er op een luchtige manier praktische of emotionele hulp aan familie, vrienden, buren, collega’s…. Ook de omgeving van prille ouders kan op eigen initiatief een ballonnetje opsturen via deze geboortelijst. Zo geven ze mee zuurstof aan het prille gezin, van zorgen voor een oudere broer of zus tot een luisterend oor als het moeilijk(er) gaat. Hoe communiceer je over de campagne? Welke teksten kan je gebruiken op sociale media en in nieuwsbrieven? De communicatiegids helpt je op weg! De digitale materialen kan je hier downloaden.
Meer informatie25 april 2024 - Interessante vormingen
Studienamiddag 'Zin en onzin van een signaleringsplan'
Op vrijdag 29 maart en vrijdag 19 april vond er een studienamiddag van het netwerk NOWE plaats rond de 'zin en onzin van een signaleringsplan'. We mochten heel wat geïnteresseerden verwelkomen en kregen een impressie over de verschillende mogelijkheden van een signaleringsplan. Wat heel duidelijk werd: het is een signaleringsplan van en door de cliënt.
Meer informatie12 februari 2024 - Algemeen
PET wordt Crosslink
PET breidt uit en wordt Crosslink. Voortaan 1 telefoonnummer voor de hele regio: 050 14 08 84 Crosslink is er voor wie vragen heeft over Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). We richten ons in het bijzonder op de ruime zorg- en welzijnssector. Crosslink is een initiatief van: WINGG Netwerk NOWE
Meer informatie30 januari 2024 - Interessante vormingen
Nieuwe folder herstelacademie voorjaar 2024
De Herstelacademie biedt een open cursusaanbod aan rond diverse thema’s die te maken hebben met psychisch herstel. Het zijn korte, behapbare cursussen die telkens gegeven worden door een docenten-duo: een ervaringsdeskundige en een professional. Meer info? klik hier
Meer informatie24 november 2023 - Interessante vormingen
E-learning Herstelacademies in Vlaanderen
Kom in de e-learning te weten hoe de HerstelAcademie werkt. Maak kennis met sleutelelementen, concrete organisatie en de achterliggende benadering van herstel. Meer info
Meer informatie24 november 2023 - Interessante vormingen
E-Learning 'Psychische problemen bij (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking'
Meer informatie
13 september 2023 - Algemeen
Hersenletsel Lijn
Deze telefonische ondersteuning biedt mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH), hun mantelzorgers, familieleden en zorgverleners een luisterend oor en ondersteunt hen in de zoektocht naar de juiste begeleiding en hulp.
Meer informatie