
Nieuwe Praktische Richtlijn Samenwerken (PRIS)
Het Kwaliteitscentrum voor Diagnostiek (KCD) ontwikkelde een gloednieuwe Praktische Richtlijn Samenwerken (PRIS). Deze richtlijn biedt concrete handvaten om samenwerken in de gezondheids- en welzijnszorg te versterken, met specifieke aandacht voor interdisciplinaire intersectorale afstemming.
De richtlijn bevat concrete aanbevelingen, inzichten en praktische tools of methodieken die direct toepasbaar zijn in diverse settings.
De PRIS is ontwikkeld voor alle gezondheids- en welzijnsprofessionals die:
- werken in multidisciplinaire teams
- samenwerken met andere disciplines en/of sectoren
- de kwaliteit van samenwerken willen versterken
Om de bekendmaking van de richtlijn te ondersteunen, wordt een gratis webinar georganiseerd op 27 mei 2025. Tijdens deze sessie wordt de richtlijn toegelicht en wordt getoond hoe ermee aan de slag gegaan kan worden.
Lees verder:
24 januari 2025 - Nieuws uit het netwerk
Centralisatie van de spoedgevallen - AZ Oostende
Op woensdag 29 januari 2025 om 8 uur sluit de spoedgevallendienst van AZ Oostende-Serruys definitief. Vanaf dat moment worden alle spoedgevallen behandeld op de spoedgevallendienst van AZ Oostende-Damian, aan de Konterdamkaai in Oostende. Deze eenmaking maakt deel uit van het strategisch plan om de kwaliteit en efficiëntie van de zorg verder te versterken. Eén centrale spoeddienst voor topklinische zorg Dit biedt belangrijke voordelen voor patiënten: Eén locatie: Alle spoedgevallen worden behandeld in AZ Oostende-Damiaan, vlot bereikbaar via de Konterdamkaai Nabije huisartsenwachtpost: Direct naast de spoedgevallendienst, voor snelle doorverwijzing indien nodig. Gebundelde deskundige zorg: Dankzij de bundeling van middelen en expertise op één locatie krijgen spoedpatiënten sneller toegang tot hoogwaardige dringende zorg. De nabijheid van acute zorgdiensten zoals een cathlab, stroke unit,... garandeert een gestroomlijnd zorgtraject voor patiënten in nood. Uitgebreide spoedcapaciteit: De spoedgevallendienst in AZ Oostende-Damiaan is de afgelopen jaren aanzienlijk uitgebreid met o.a.: 22 extra behandelplaatsen sinds 2022 Nieuwe onderzoekskamers en behandelzones Uitbreiding van het artsenkorps Samenwerking met huisartsenwachtpost Oostende Verwachte capaciteit Met deze eenmaking blijft AZ Oostende streven naar een deskundige en kwaliteitsvolle zorgverlening voor inwoners van de Oostendse regio, de vele toeristen en de tweedeverblijvers. De eengemaakte spoeddienst is voorbereid op: ± 49.000 patiënten per jaar gemiddeld 130 patiënten per dag, met pieken tot 200 in de zomer Jaarlijks 1.900 MUG-interventies (Mobiele Urgentie Groep) Jaarlijks 2.700 PIT-interventies (Paramedisch Interventie Team) Het tweecampusmodel vormt de kern van het toekomstig zorgaanbod De eenmaking van de spoeddiensten is een belangrijke mijlpaal in het strategisch plan van AZ Oostende. Met de stapsgewijze herschikking van acute zorg in Damiaan en geplande zorg in Serruys ontwikkelt men twee complementaire, toekomstbestendige campussen met het oog op versterking van de kwaliteit en efficiëntie van de zorg om zo tegemoet te komen aan de groeiende zorgvraag. In 2025 investeert men fors in de transformatie van Serruys naar een modern en lokaal toegankelijk ziekenhuis voor planbare zorg. Het gaat om de renovatie van de verblijfsafdelingen alsook van de medisch-technische infrastructuur waaronder het operatiekwartier en de pijnkliniek. Het zorgaanbod op deze campus wordt ook aanzienlijk uitgebreid, met een verschuiving van verschillende activiteiten vanuit Damiaan. Tegen 2026 streeft men naar een stabiele tweecampuswerking: AZ Oostende-Damiaan als acute campus, terwijl AZ Oostende-Serruys zich ontwikkelt tot een moderne, toonaangevende site voor planbare zorg, dagziekenhuizen en gespecialiseerde klinieken. Zo creëert men twee complementaire ziekenhuiscampussen die elkaar versterken.
Meer informatie16 juni 2023 - Algemeen
Nieuw Logo NOWE
Het netwerk geestelijke gezondheidszorg Noord-West-Vlaanderen (kortweg NOWE) zit in een nieuw jasje. Er is een gloednieuw logo.
Meer informatie20 december 2024 - Nieuws uit het netwerk
OverKop-huis Veurne geopend
OverKop Veurne is open! Het bureau van Jeugdhuis De Pallette is vanaf nu een veilige haven voor jongeren tussen 12 en 25, waar ze terecht kunnen voor een luisterend oor, professionele hulp en activiteiten. Samen met Stad Diksmuide is dit project opgestart. Eerder dit jaar opende het huis in Diksmuide. Nu kunnen jongeren ook in Veurne binnenstappen in het gezellige OverKop-huis. Het wordt een plek waar jongeren tussen 12 en 25 vrij binnen en buiten kunnen lopen. Jongeren kunnen er terecht voor een goed gesprek, weg van taboes, stigmatisering of labels. Laagdrempelige en veilige (t)huis De verdere uitbouw van het OverKop-huis ligt in handen van de bezoekers zelf. Jongeren zitten mee aan het stuur en bepalen de werking ervan. Samen met de jeugddienst, de Sociale Dienst, Arktos, CAW en overkopnetwerk Aanzet bepalen ze de komende maanden mee de richting van het huis. Medewerkers Ferre en Lien staan aan kop en werken met de jongeren een dienstverlening uit. De kerngroep stuurt mee achter de schermen. Jongeren moeten voelen dat we écht met hen bezig zijn, dat we hen niet loslaten. We werken rond thema’s die hen bezig houden en verwijzen - indien nodig en op hun eigen tempo - door naar specifieke hulpverlening die hen verder op weg kan helpen. Samenwerking werkt OverKop is een huis van samenwerking, het is een plek waar iedereen die bezig is met het mentaal welbevinden van jongeren een plek krijgt. Naast de stadsdiensten en jongeren zelf wordt ook het jeugdwerk, onderwijs, CAW en 1Gezin1Plan betrokken bij de verdere uitbouw van het huis. De eerstelijnszone ontvangt 100.000 euro voor de realisatie van een OverKop-huis in Diksmuide en Veurne. Hier vind je ons OverKop-huis Jeugdhuis De Pallette in de Noordstraat 140 is ons OverKop-huis. Daar kunnen alle faciliteiten (keuken, dartsborden, tafelvoetbal, scherm/projector …) worden gebruikt. Het vergaderlokaal zal worden omgebouwd tot een gesprekslokaal.
Meer informatie