
Partner in de kijker: Similes
Wie is Similes?
Similes is een vzw die familieleden en naasten van mensen met psychische problemen verenigt, informeert, ondersteunt en vertegenwoordigt in Vlaanderen en Brussel.
Zorg dragen voor en houden van iemand met psychische problemen is niet makkelijk. Daarom helpt Similes familie en mensen naast mensen met psychische problemen rechtop te blijven. Similes versterkt hun stem naar hulpverleners, beleidsmakers, de media en de samenleving. Zo zorgt Similes dat familie en naasten (h)erkend worden in hun eigen krachten en kwetsbaarheden.
Tot wie richt Similes zich?
Similes richt zich tot familieleden en naasten van mensen met psychische problemen: ouders, (ex-)partners, broers, zussen, volwassen kinderen, vrienden of collega’s…
Waarvoor kunnen naasten bij Similes terecht?
In samenwerking met vrijwilligers, freelancers en medewerkers bied Similes over heel Vlaanderen en Brussel:
Een luisterend oor
Ben je op zoek naar iemand die écht naar jou wil luisteren? Bij Similes staan mensen voor je klaar die begrijpen wat je meemaakt. Bel hun luisterlijn (016 244 200), boek een Warme Babbel via warmebabbel.be of kom naar een inloopmoment voor een 1-op-1 gesprek met een ervaringsdeskundige vrijwilliger.
Lotgenotencontact
Tijdens gespreksbijeenkomsten, wandelingen of ontmoetingsmomenten voor lotgenoten creëren de vrijwilligers van Similes een warme en veilige plek. Op deze bijeenkomsten vind je herkenning en steun van mensen die in dezelfde situatie zitten.
Vormingen
Hoe kan je omgaan met je familielid of naaste en hoe blijf je goed voor jezelf zorgen? Similes heeft een eigen aanbod aan infosessies, workshops en trainingen. Deze vormingen worden begeleid door ervaren experts en bieden concrete handvatten om op een positieve manier om te gaan met de kwetsbaarheid van je naaste.
Informatie
Het vinden van betrouwbare informatie bij psychische problemen is niet altijd makkelijk. Similes biedt actuele en toegankelijke informatie voor naasten via infomomenten en webinars. Ook hun website en ledenmagazine berichten over recente ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg.
Belangenbehartiging
Similes werkt actief samen met andere organisaties aan een goed familiebeleid in de geestelijke gezondheidszorg. Ze willen dat familieleden en naasten vanzelfsprekend betrokken worden bij ggz- behandelingen.
Familiale bewindvoering
Voor familieleden die aangesteld zijn als bewindvoerder voor hun naaste met psychische problemen, heeft Similes een apart aanbod met een-op-een begeleidingen, gespreksmomenten en vorming.
Ontdek ons volledig aanbod aan activiteiten en ondersteuning op www.similes.be
Hoe kan je als zorgverlener naar Similes doorverwijzen?
Geef naasten onze folder. Via info@similes.be kan je exemplaren van onze folder bestellen.
Geef het nummer van onze luisterlijn (016 244 200) door of verwijs naar onze website.
Wil je graag met ons samenwerken? Neem contact op met info@similes.be
Contactgegevens
Similes vzw
Groeneweg 151, 3001 Heverlee
info@similes.be | 016 244 201
Lees verder:
4 april 2025 - Nieuws uit het netwerk
Partner in de kijker: CGG Suïcidepreventiewerking
Werk jij binnen de zorg? Dan is de kans groot dat je vroeg of laat in contact komt met het thema suïcide(preventie). Misschien vang je signalen op en is jouw taak om door te verwijzen naar de juiste zorg. Ofwel is het jouw taak om die zorg te bieden, vanuit een ambulant, mobiel of residentieel kader. Mogelijks word je ook geconfronteerd met een overlijden door suïcide en dien je de nodige zorg voor de nabestaanden (zowel familie, medepatiënten, collega-hulpverleners…) mee te organiseren. Je komt dagdagelijks in contact met cliënten of neemt een beleidsmatige functie op… Er zijn verschillende taken en rollen binnen suïcidepreventie, en iedere schakel is belangrijk. Ondanks de verscheidenheid in taken en rollen is wat ons vaak bindt het gegeven dat het thema suïcidaliteit vaak vragen kan oproepen en ons binnen de zorg uitnodigt om weloverwogen te handelen. Binnen dit kader kan de CGG Suïcidepreventiewerking iets voor jou betekenen! Zo is ons vormingsaanbod er niet enkel op gericht om kennis rond suïcidepreventie te verhogen, maar ook om hulpverleners vaardiger te maken in de omgang met suïcidale cliënten. We gaan aan de slag met vragen zoals: hoe maak je suïcidaliteit bespreekbaar? Hoe schat je het suïciderisico in? Hoe maak je een safety plan op? Vormingen worden zowel in open aanbod als op maat van een dienst of organisatie georganiseerd. Deskundigheidsbevordering via vorming is belangrijk maar bereikt het meeste effect als een organisatie ook werk maakt van een suïcidepreventiebeleid. Concrete afspraken en heldere communicatielijnen rond wat te doen als er signalen gedetecteerd worden, er een crisissituatie is, na een poging of na een suïcide, bieden medewerkers een houvast in het dagelijkse werk. Vanuit de CGG suïcidepreventiewerking kunnen we ondersteuning bieden bij de uitwerking van een beleid. Daarnaast kunnen we ook worden aangesproken voor een consult en advies rond suïcidepreventie, zowel op casus- als beleidsmatig niveau. En, last but not least, hebben wij ook een opdracht om samen met netwerk NOWE werk te maken van zorgcontinuïteit bij suïcidale cliënten. Met een enthousiaste werkgroep (divers samengesteld met medewerkers vanuit politie, CAW, CGG, mobiele teams, AZ, PZ, ELP, ervaringswerk) zoomen we in op de onderlinge samenwerking met het oog op het creëren van een afgestemde, continue zorg voor suïcidale personen binnen ons netwerk. De CGG Suïcidepreventiewerking maakt deel uit van het platform 1813. Er is dan ook een nauwe samenwerking met het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) en het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ). Zie www.zelfmoord1813.be voor meer info rond suïcidepreventie (zowel vanuit het perspectief van cliënten, naasten, hulpverleners en nabestaanden). Graag een kijkje op ons open vormingsaanbod? Kijk hier! Vormings-, beleids- of andere vragen rond suïcidepreventie? Neem contact op met ons team via suïcidepreventie@cgglargo.be of 051/25.99.30. Tot binnenkort?
Meer informatie19 december 2024 - Interessante vormingen
Pilootproject (familie-)ervaringsdeskundigheid in FGGZ
Heb je als organisatie binnen de forensische geestelijke gezondheidszorg (FGGZ) interesse in een gratis vorming over het implementeren van (familie-)ervaringsdeskundigheid in zorgorganisaties én de kans om bij te dragen aan waardevol onderzoek? Via deze weg word je uitgenodigd om deel te nemen aan het pilootproject van het onderzoek "(familie-)ervaringsdeskundigheid in de forensische geestelijke gezondheidszorg". Wat houdt het pilootproject in? Het afgelopen jaar is met jullie hulp – door deelname aan interviews en focusgroepen - een eerste versie ontwikkeld van een draaiboek dat kan bijdragen aan een duurzame implementatie van (familie-)ervaringsdeskundigheid in de FGGZ. In dit pilootproject wil men dit draaiboek samen met jullie testen in de praktijk. Door deel te nemen: Ontvangt je organisatie een gratis vorming over het implementeren van (familie-)ervaringsdeskundigheid van Familieplatform. Krijg je praktische handvaten en tips om meteen met het draaiboek aan de slag te gaan. Draagt je organisatie bij aan een procesevaluatie, waarmee we een geoptimaliseerde versie van het draaiboek zullen ontwikkelen. Wat wordt gevraagd? Engagement om met het draaiboek aan de slag te gaan in de organisatie. Deelname aan een reeks meetmomenten tussen februari 2025 en december 2025, waarbij men via vragenlijsten en/of interviews inzicht krijgt in jullie ervaringen met het draaiboek. Een eenmalig interview met de interne coördinator en/of de eventueel aangeworven (F)ED-collega. Hoe aanmelden? In de bijlage vind je een flyer met meer informatie. Hierop staat een QR-code die je direct naar een formulier leidt waarin je je interesse om deel te nemen aan dit project kunnen duiden. Hieruit worden vervolgens 4 organisaties geselecteerd om een traject mee uit te bouwen. Let op: de plaatsen zijn beperkt, dus meld je snel aan voor woensdag 29/01/2025! Heb je nog vragen? Neem gerust contact op via leen.vanvlierberghe@familieplatform.be (vorming) of ervaringsdeskundigheid@janbaptist.broedersvanliefde.be (algemene vragen onderzoek). Bekijk de flyer hier. ScienceForCare, Universiteit Gent, Familieplatform en Similes Vzw
Meer informatie31 januari 2025 - Nieuws uit het netwerk
Vreemdgaan Wisseleren: De Vacatures zijn Geopend!
GEZOCHT: wisselleerders voor Vreemdgaan-Wisselleren! De vacatures zijn ingediend en het is nu jouw tijd om te kiezen! Klaar om te ontdekken waar jouw Vreemdgaan-Wisselleren reis naartoe gaat? Dankzij de ongelooflijke inzet van organisaties die hun deuren wijd openzetten, kunnen we dit jaar opnieuw een scala aan spannende intersectorale mogelijkheden aanbieden! In totaal hebben we maar liefst 310 gastorganisaties die gezamenlijk goed zijn voor 966 plekken. Wil je graag kennismaken met een andere werking of even kort meedraaien in een (on)bekende organisatie? Dat kan: bekijk het ruime intersectorale vacature-aanbod van Vreemdgaan-Wisselleren voor jouw provincie, kies drie favorieten en schrijf je in! In de week van 17 maart zal jij als wisselleerder aan een gastorganisatie worden gekoppeld. Jullie krijgen elkaars contactgegevens toegestuurd, zodat jullie samen het wisselleermoment kunnen plannen, ergens tussen eind maart en eind juni. Het inschrijven op vacatures is mogelijk tot 16 maart 2025.
Meer informatie