Netwerkcoördinator Annick Dobbelaere

annick.dobbelaere@netwerknowe.be
0475/20 20 41 

news image

Partner in de kijker: Similes

Wie is Similes?


Similes is een vzw die familieleden en naasten van mensen met psychische problemen verenigt, informeert, ondersteunt en vertegenwoordigt in Vlaanderen en Brussel.

Zorg dragen voor en houden van iemand met psychische problemen is niet makkelijk. Daarom helpt Similes familie en mensen naast mensen met psychische problemen rechtop te blijven. Similes versterkt hun stem naar hulpverleners, beleidsmakers, de media en de samenleving. Zo zorgt Similes dat familie en naasten (h)erkend worden in hun eigen krachten en kwetsbaarheden.


Tot wie richt Similes zich?

Similes richt zich tot familieleden en naasten van mensen met psychische problemen: ouders, (ex-)partners, broers, zussen, volwassen kinderen, vrienden of collega’s…


Waarvoor kunnen naasten bij Similes terecht?

In samenwerking met vrijwilligers, freelancers en medewerkers bied Similes over heel Vlaanderen en Brussel:

Een luisterend oor

Ben je op zoek naar iemand die écht naar jou wil luisteren? Bij Similes staan mensen voor je klaar die begrijpen wat je meemaakt. Bel hun luisterlijn (016 244 200), boek een Warme Babbel via warmebabbel.be of kom naar een inloopmoment voor een 1-op-1 gesprek met een ervaringsdeskundige vrijwilliger.


Lotgenotencontact

Tijdens gespreksbijeenkomsten, wandelingen of ontmoetingsmomenten voor lotgenoten creëren de vrijwilligers van Similes een warme en veilige plek. Op deze bijeenkomsten vind je herkenning en steun van mensen die in dezelfde situatie zitten.
 

Vormingen

Hoe kan je omgaan met je familielid of naaste en hoe blijf je goed voor jezelf zorgen? Similes heeft een eigen aanbod aan infosessies, workshops en trainingen. Deze vormingen worden begeleid door ervaren experts en bieden concrete handvatten om op een positieve manier om te gaan met de kwetsbaarheid van je naaste.


Informatie

Het vinden van betrouwbare informatie bij psychische problemen is niet altijd makkelijk. Similes biedt actuele en toegankelijke informatie voor naasten via infomomenten en webinars. Ook hun website en ledenmagazine berichten over recente ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg.
 

Belangenbehartiging

Similes werkt actief samen met andere organisaties aan een goed familiebeleid in de geestelijke gezondheidszorg. Ze willen dat familieleden en naasten vanzelfsprekend betrokken worden bij ggz- behandelingen.


Familiale bewindvoering

Voor familieleden die aangesteld zijn als bewindvoerder voor hun naaste met psychische problemen, heeft Similes een apart aanbod met een-op-een begeleidingen, gespreksmomenten en vorming.

 

Ontdek ons volledig aanbod aan activiteiten en ondersteuning op www.similes.be

Hoe kan je als zorgverlener naar Similes doorverwijzen?

Geef naasten onze folder. Via info@similes.be kan je exemplaren van onze folder bestellen.
Geef het nummer van onze luisterlijn (016 244 200) door of verwijs naar onze website.
Wil je graag met ons samenwerken? Neem contact op met info@similes.be

Contactgegevens

Similes vzw
Groeneweg 151, 3001 Heverlee
info@similes.be | 016 244 201 

Lees verder:

14 maart 2025 - Nieuws uit het netwerk

Lancering Voenke - Liaisonteam illegale middelen

Het nieuwe liaisonteam illegale middelen, genaamd Voenke, wordt gelanceerd.  Vanaf nu kunnen netwerkpartners zich aanmelden om ondersteuning te ontvangen voor deze doelgroep. Onderstaand is de praktische informatie terug te vinden.  Voorstelling van Voenke Voenke is een nieuwe dienst gericht op het ondersteunen van organisaties die werken met cliënten met een dubbeldiagnose: een ernstig psychiatrische disfunctioneren in combinatie met een ernstige verslaving aan illegale middelen. Onze missie en doelstelling Bij Voenke is het de missie om zorgverleners te ondersteunen in het samen zoeken naar passende zorg aan mensen met een dubbeldiagnose, door kennis te delen en hen tijdelijk bij te staan. Het zorgtraject wordt niet overgenomen, maar men probeert volgens de noden van de cliënt een gepaste toeleiding naar zorg te bewerkstelligen. Hoe kunnen wij ondersteunen? Voenke werkt volgens vier kernprincipes: Tijdelijke en gerichte ondersteuning Expertise en liaisonwerking Aansluiting bij bestaande zorgstructuren en netwerken Focus op de zorgvraag van het professionele netwerk, zonder het zorgtraject over te nemen Concreet wordt volgende aangeboden: Verbinding tussen (ex)zorgpartners en versterking van de samenwerking Gezamenlijk zoeken naar passende zorgprogramma's en -trajecten Vindplaatsgerichte aanpak: we zijn daar aanwezig waar we nodig zijn Signalering van noden, behoeften en knelpunten in het zorgnetwerk  Voor wie zijn we er? Voenke richt zich op: Zorgprofessionals die werken met cliënten (18+) met een ernstige verslaving aan illegale middelen én ernstig psychiatrisch disfunctioneren Zorgverleners die ondersteuning nodig hebben bij cliënten die de weg naar hulp niet (meer) vinden, hulp mijden of vastlopen in het reguliere zorgnetwerk   Het team staat voor je klaar Het multidisciplinair team bestaat uit: Macy Notredame: macy.notredame@amandus.broedersvanliefde.be | 0474 90 40 42 Silke Depelchin: silke.depelchin@amandus.broedersvanliefde.be | 0474 90 40 49 Kim Casier: kim.casier@amandus.broedersvanliefde.be | 0474 90 40 47 Mona De Meester (ervaringsdeskundige): mona.demeester@amandus.broedersvanliefde.be | 0477 77 65 54 Bereikbaarheid Voenke is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 16u30 voor vragen of ondersteuning. Folder Bekijk deel 1 van de folder hier. Bekijk deel 2 van de folder hier.  

Meer informatie