
OverKop-huis Veurne geopend
OverKop Veurne is open! Het bureau van Jeugdhuis De Pallette is vanaf nu een veilige haven voor jongeren tussen 12 en 25, waar ze terecht kunnen voor een luisterend oor, professionele hulp en activiteiten.
Samen met Stad Diksmuide is dit project opgestart. Eerder dit jaar opende het huis in Diksmuide. Nu kunnen jongeren ook in Veurne binnenstappen in het gezellige OverKop-huis.
Het wordt een plek waar jongeren tussen 12 en 25 vrij binnen en buiten kunnen lopen. Jongeren kunnen er terecht voor een goed gesprek, weg van taboes, stigmatisering of labels.
Laagdrempelige en veilige (t)huis
De verdere uitbouw van het OverKop-huis ligt in handen van de bezoekers zelf. Jongeren zitten mee aan het stuur en bepalen de werking ervan. Samen met de jeugddienst, de Sociale Dienst, Arktos, CAW en overkopnetwerk Aanzet bepalen ze de komende maanden mee de richting van het huis. Medewerkers Ferre en Lien staan aan kop en werken met de jongeren een dienstverlening uit. De kerngroep stuurt mee achter de schermen.
Jongeren moeten voelen dat we écht met hen bezig zijn, dat we hen niet loslaten. We werken rond thema’s die hen bezig houden en verwijzen - indien nodig en op hun eigen tempo - door naar specifieke hulpverlening die hen verder op weg kan helpen.
Samenwerking werkt
OverKop is een huis van samenwerking, het is een plek waar iedereen die bezig is met het mentaal welbevinden van jongeren een plek krijgt. Naast de stadsdiensten en jongeren zelf wordt ook het jeugdwerk, onderwijs, CAW en 1Gezin1Plan betrokken bij de verdere uitbouw van het huis.
De eerstelijnszone ontvangt 100.000 euro voor de realisatie van een OverKop-huis in Diksmuide en Veurne.
Hier vind je ons OverKop-huis
Jeugdhuis De Pallette in de Noordstraat 140 is ons OverKop-huis. Daar kunnen alle faciliteiten (keuken, dartsborden, tafelvoetbal, scherm/projector …) worden gebruikt. Het vergaderlokaal zal worden omgebouwd tot een gesprekslokaal.
Lees verder:
20 december 2024 - Nieuws uit het netwerk
Covias podcast gaat live!
Covias brengt zijn werking en verhalen over herstel tot bij jou via podcasts ! De podcastreeks ‘Iedereen kan dak-en thuisloos worden!’ is een podcastreeks van Covias over mensen die op straat leven of geleefd hebben en hun zoektocht naar een uitweg. In de reeks gaan hulpverleners uit verschillende organisaties en mensen die op straat leven of geleefd hebben met elkaar in gesprek. De podcast neemt je mee in de rauwe wereld van dak-en thuisloosheid maar is ook een verhaal over zoeken naar een toekomst en betekenisvolle anderen die daar een rol in kunnen spelen.
Meer informatie8 november 2024 - Interessante vormingen
e-learning Perinatale Mentale Gezondheid
Psyche ontwikkelde in samenwerking met het expertisenetwerk Perinet een nieuwe gratis e-learning over Perinatale Mentale Gezondheid. Deze e-learning is ontwikkeld voor zorgprofessionals aan de slag in het perinatale werkverld én professionals in de GGZ zonder specifieke expertise in de PIMH. Dit met als doel om de kennis en het vertrouwen in de perinatale mentale zorgverlening voor prille ouders en jonge kinderen te vergroten. Wat kun je verwachten? Een introductie in de basis van geboortezorg en perinatale zorg in Vlaanderen Inzichten in normale veranderingen voor prille ouders en jonge kinderen tijdens de perinatale periode Handvatten voor screening en effectieve samenwerking binnen het zorgnetwerk, inclusief de Born in Belgium-tool. Na het succesvol doorlopen van de e-learning ontvang je een certificaat! Interesse? Deze e-learning is te vinden via de volgende link: https://psyche.be/vorming/e-learnings
Meer informatie28 maart 2025 - Algemeen
Nieuwe Praktische Richtlijn Samenwerken (PRIS)
Het Kwaliteitscentrum voor Diagnostiek (KCD) ontwikkelde een gloednieuwe Praktische Richtlijn Samenwerken (PRIS). Deze richtlijn biedt concrete handvaten om samenwerken in de gezondheids- en welzijnszorg te versterken, met specifieke aandacht voor interdisciplinaire intersectorale afstemming. De richtlijn bevat concrete aanbevelingen, inzichten en praktische tools of methodieken die direct toepasbaar zijn in diverse settings. De PRIS is ontwikkeld voor alle gezondheids- en welzijnsprofessionals die: werken in multidisciplinaire teams samenwerken met andere disciplines en/of sectoren de kwaliteit van samenwerken willen versterken Om de bekendmaking van de richtlijn te ondersteunen, wordt een gratis webinar georganiseerd op 27 mei 2025. Tijdens deze sessie wordt de richtlijn toegelicht en wordt getoond hoe ermee aan de slag gegaan kan worden.
Meer informatie